Hur kan SN skriva okritiskt om Skavstas nya flyglinjer?

Hur kan SN välja att helt okritiskt skriva om Norwegians och Skavstas satsning på nya flyglinjer? Skriver signaturen "Nyköpingsbo" Chefredaktör Eva Burman svarar på kritiken.

Hur kan SN välja att helt okritiskt skriva om Norwegians och Skavstas satsning på nya flyglinjer? Skriver signaturen "Nyköpingsbo" Chefredaktör Eva Burman svarar på kritiken.

Foto: Sandra Nordin

Insändare2022-12-12 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kommentar till nyhetsartikeln: "Skavstachefen tror på ännu fler Norwegianlinjer" publicerad den 8 december.

Hur kan SN välja att helt okritiskt skriva om Norwegians och Skavstas satsning på nya flyglinjer? Hur rimmar dessa med Nyköpings och Sveriges klimatmål? Att till exempel presentera det som en stor fördel att kunna flyga den korta sträckan mellan Nyköping och Köpenhamn istället för att ta tåget, flyga på weekendresor eller solsemestrar på vintern framstår i klimatkrisens tid som i bästa fall aningslöst.

De flesta människor tycker om att resa och uppleva nya platser och kulturer. Och det är något vi växer och berikas av! Men i SN, och i många andra nyhetsmedia, beskrivs väldigt sällan hur vi kan resa mer hållbart. Vilket är fullt möjligt! Men för att utbudet av sådana resealternativ ska öka måste vi konsumenter efterfråga dem. Och media behöver lyfta fram andra berättelser och tillvägagångssätt.

Nyköpingsbo

Svar:

SN skriver om lokala nyheter. Att Skavsta får nya flyglinjer är en lokal nyhet. Både för dem som vill resa. Men också för att det innebär arbetstillfällen och även skattebetalare påverkas eftersom kommunen är inblandad i flygplatsen. Vi skriver också en hel del om miljöfrågor. Tidningen har resereportage som publiceras med jämna mellanrum. I varje sådant redovisas klimatavtryck. Så jo, vi tar hänsyn till dessa frågor i våra reportage. 

Med vänlig hälsning

Eva Burman

Chefredaktör och ansvarig utgivare

Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning,
Södermanlands Nyheter, Katrineholms-Kuriren