I Sörmland härskar ännu propagandan

Planen att flytta all akut opererande vård plus förlossning till Mälarsjukhuset är sedan länge fastlagd. Pandemin skänker oanade möjligheter. Skriver Anders Mansten.

Planen att flytta all akut opererande vård plus förlossning till Mälarsjukhuset är sedan länge fastlagd. Pandemin skänker oanade möjligheter. Skriver Anders Mansten.

Foto: Sandra Nordin

Insändare2021-04-26 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sedan Eva Burman, Sörmlandsmedias ansvariga utgivare, lovat att inte ge efter för de påtryckningar som hon inte närmare beskrev men som handlade om Covid-19-bevakningen mojnade den.

Däremot har SN: s debattsidas sjukvårdsbevakning piggnat. Anonymt visserligen. I texter som handlar om kostnadsutvecklingen för nybyggnationer, om katastrofalt patientomhändertagande och den skamfläck som SM – en anonym vårdchef – kallade årets lönepåslag. På andra håll berättar medier – senast i Värmland – om den brutala personalflykt regionernas Covid-19-hantering orsakat. I Sörmland härskar ännu propagandan – Vi har klarat pandemin bättre än de flesta!

En propagandaballong Emanuel Örtengren effektivt punkterade 12 april i sin ledare om ”Vårdskulden”. Sörmland var den region där operationer minskade mest i hela landet från mars till december 2020!

Intressantast hittills var ”Multisjuk 70 +” som 31 mars ställde frågan – Håller Nyköpings lasarett på att avvecklas? Eftersom ögonmottagningen lagts ned och väntetider till kirurg-, hjärtmottagning samt röntgen stigit brant.

Svaret, författat av regionens informatörer (SN 7 april), blev det förväntade – På Nyköpings lasarett satsas som aldrig förr och sjukhusets resultat tillhör toppen i landet. Trots pandemin.

Propagandan samma men inte namnteckningarna. I stället för den brukliga trojkan av regionråd – Monica Johansson (S, Jonas Lindeberg (VfP och Mattias Claesson (C) – som dagen innan undertecknat en lika triumfatorisk propagandatext – Vi fortsätter att satsa på våra medarbetare! – var Jacob Sandgren (S) här ensam. 

Vilket nog berodde på att Jonas Lindeberg strejkade. Eftersom han vet att ”Multisjuk 70 +” har rätt och att Vård för Pengarna blir Svarte Petter. Lorena Ramos tidigare avhopp är en del av mönstret.

Planen att flytta all akut opererande vård plus förlossning till Mälarsjukhuset är sedan länge fastlagd. Pandemin skänker oanade möjligheter. Den dag propagandaapparaten gör helt om marsch blir personalflykt vad som motiverar besluten. Som ännu hemlighålls för att undvika protester. Divisionschefen Bo Tideholm lade grunden i P4-intervju 6 april – Vi har inget bekymmer med pengar, det är medarbetare vi inte har. Snart följer personalkoncentration till färre enheter. Läs MSE.

Den dagen riktas vreden särskilt mot Vård för Pengarna. Socialdemokrater går fria.

Ganska fiffigt kan tyckas!