Björn Kjellströms insändare om riskerna med ny kärnkraft vid Studsvik kräver ett genmäle.
Ett veto mot Långgrund i vår skärgård innebär inte automatiskt risk för ny kärnkraft i Studsvik. Det finns tillräckligt med alternativa utrymmen i befintliga anläggningar vid Ringhals, Forsmark, Oskarshamn och Barsebäck för utbyggnad. En majoritet av lokalbefolkningen i dessa kommuner är positiva till utbyggnad. Andelen svenskar som är positiva till kärnkraft har fördubblats mellan 2020 och 2023 enligt SOM-institutet. Enligt Vattenfalls Energistudio kan nästan hälften av svenskarna tänka sig att bo nära ett kärnkraftverk. Även politiker och industrin vill se ny kärnkraft. Däremot växer motståndet mot vindkraft som stör närboende, orsakar miljöförstöring med risker för Bisfenol A- och PFAS -utsläpp i naturen.
I Tyskland vill CDU öppna de tre stängda kärnkraftverken. Frankrike slopar målen för förnyelsebar energi och satsar på 14 nya kärnkraftverk. Polen lägger ned sina kolkraftverk och bygger 6 nya kärnkraftverk. England aviserar utbyggnad av 8 kärnkraftverk, den största utbyggnaden på 70 år. Japan planerar återstarta en rad kärnkraftverk och bygga nya. IPCC rekommenderar kärnkraft som energikälla för att klara energiomställningen och FN:s klimatmål.
Kommunernas veto för Långgrund var baserade på väl genomarbetade analyser. De tog inte hänsyn till tveksamma beställda opinionsundersökningar av Svea vind offshore. Projekten Dyning och Alpha utanför Långgrund kommer producera 19,1 TWh så Långgrund så behövs inte för Sveriges elförsörjning.