Jobben och välfärden kräver nya elledningar

"Att riva ner onödiga hinder och ta bort regler som bara försenar och fördyrar utvecklingen är helt nödvändigt" skriver Fredrik Olovsson (S).

"Att riva ner onödiga hinder och ta bort regler som bara försenar och fördyrar utvecklingen är helt nödvändigt" skriver Fredrik Olovsson (S).

Foto: Roger Sundberg

Insändare2023-12-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln om luftledningar.

Det kommer att behövas fler elledningar i Sverige för att klara jobben, välfärden och låga elpriser. Idag tar det alldeles för lång tid att få ledningarna på plats. En högspänningsledning - som den till SSAB - är en process som utan vidare kan hålla på 10-15 år från idé till inkoppling. Det har inte Sverige råd med. Därför vill vi förenkla tillståndsprocesserna.

Dagens regelverk kräver exempelvis tidskrävande utredningar om teknikvalet, som i princip alltid slutar på samma sätt, det vill säga med en luftledning. Så blir det för att nätägarna vet vad som är bäst för driftssäkerhet och överföringskvalitet. Trots att valet i princip alltid kommer att bli den teknik som elnätet behöver, dominerar sedan denna frågeställning i samråd, överklaganden och i rättsliga processer. Helt i onödan. Att effektivisera processen och göra luftledning till första val skulle göra det snabbare men också tydligare för alla. De markägare som omfattas av intrång ska såklart kompenseras ekonomiskt. Något som givetvis redan sker idag. Kostnaden är något som elkunderna betalar genom sina elabonnemang.

Sverige har nu goda möjligheter att bli en stor vinnare på den nya industrialiseringen. Det är bråttom att få bättre regelverk på plats. Trots att det finns flera bra förslag som är utredda och remissbehandlade drar regeringen dessvärre frågan i långbänk. Det försenar omställningen och skapar med rätta oro hos många företag som behöver större elleveranser för att klara utvecklingen och konkurrensen. Alternativet till en snabb ny elektrifiering i Sverige är oerhört kostsamt både vad gäller välfärd och ekonomi. En kostnad som skulle slå hårt mot hela svenska folket.