Så resoneras det kring hemtjänstens matinköp

"Mathems avtal går ut den 1 november 2023. Vi ser nu över vad som ska gälla framöver" skriver insändarskribenterna. Arkivfoto

"Mathems avtal går ut den 1 november 2023. Vi ser nu över vad som ska gälla framöver" skriver insändarskribenterna. Arkivfoto

Foto: Martina Holmberg / TT

Insändare2023-05-11 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare ”Kommunens avtal med Mathem missgynnar lokala handlare”.

Med detta svar vill vi förtydliga och även blicka framåt. Först och främst är insatsen matinköp till för våra brukare, inte för handlarna. Kommunen värnar livet på landsbygden. I Vrena, Tystberga och Nävekvarn kan brukarna handla av de lokala matbutikerna, så möjligheten finns redan i dag till viss del. Vi gör vårt yttersta för att våra äldre ska få bo kvar hemma så länge han eller hon kan och vill. Då behöver vi också hitta lösningar för hur den vårdpersonal som finns ska räcka till.

Politiken beslutade om ”Nätbaserade matinköp” för att spara på personalens resurser utifrån arbetsmiljö och tid. Oavsett om personalen handlade i en närliggande butik eller flera mil bort så tog insatsen matinköp väldigt mycket tid. En förändring behövdes. Den ekonomiska aspekten är viktig, men inte alls avgörande.

När vi förändrade matupplägget såg vi att en del valde att avstå insatsen matinköp. De kunde i stället få hjälp av anhöriga med att handla i affär eller beställa och få levererat via nätbutiker. För vissa finns inte den möjligheten. Då har vi som kommun ett ansvar att hjälpa till att inhandla matvaror och då kommer det att vara ”Nätbaserade matinköp” som gäller.

Mathem blev de som kommunen skrev avtal med. Ingen lokal handlare nappade på upphandlingen. Vi kan inte gynna de lokala handlarna enbart för att de är lokala, vi måste värna om skattekronorna. Vi har även krav på exempelvis sociala och miljöaspekter i våra avtal med olika utförare.

Hur insatser är utformade förändras över tid. En insats kan exempelvis innebära promenader. Att just hemtjänstpersonal gör veckoinköp i en lokal mataffär har vi däremot gått ifrån i Nyköpings kommun. Rätt person på rätt plats i rätt tid kräver att vi prioriterar omvårdnad och inte uppgifter som kan göras mer effektivt av andra än omvårdnadspersonal.

Mathems avtal går ut den 1 november 2023. Vi ser nu över vad som ska gälla framöver. Allt fler lokala handlare har hemleverans så förutsättningarna är helt annorlunda för alla i dag.