Krav på heltidsaktivering: "Rena utopier"

"Att kräva av dessa att på heltid utföra sysslor på en arbetsplats är rena utopier" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Att kräva av dessa att på heltid utföra sysslor på en arbetsplats är rena utopier" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto:

Insändare2023-04-16 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Anton Welk och Douglas Thor, MUF.

Douglas Thors och Antonio Welks krav på heltidsaktivering som motprestation för att få uppbära ekonomiskt stöd i form av bidrag, är hänsynslösa. Av flera anledningar.

Det finns många personer med neuropsykiatriska och psykiatriska diagnoser som har stora svårigheter att klara av sin vardag. Att kräva av dessa att på heltid utföra sysslor på en arbetsplats är rena utopier.

Försäkringskassan brukar försöka placera ut sådana hos olika arbetsgivare, ofta med tråkiga resultat för personen i fråga. Det handlar om personer som inte fungerar socialt, personer som har svårigheter att ta till sig regler eller på andra sätt har svårt med att anpassa sig, eller ens kunna utföra sina tilldelade arbetsuppgifter och därför blir en belastning på arbetsplatsen. Detta får dessa personer att må ännu sämre än vad de gjorde innan. Och arbetsplatsen får en högre arbetsbelastning med dessa personer.

Därför utgår jag ifrån att Welk och Thor aldrig har arbetat på en reguljär arbetsplats tidigare, eftersom att de tror att dessa personer skulle få det bättre genom att arbeta heltid. Ekonomiskt stöd är just till för dessa personer och ska aldrig belastas med krav från politiker.