"Lämna populism och skambeläggande"

Riksdagsledamoten Anna af Sillén (M) har skrivit en insändare om klimatpolitik. Arkivfoto

Riksdagsledamoten Anna af Sillén (M) har skrivit en insändare om klimatpolitik. Arkivfoto

Foto: Axel Hilleskog Magnus Grimstedt

Insändare2023-02-10 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SN (27/1) vill Björn Åslund (MP) höra mer om Moderaternas klimatpolitik och det är en önskan jag gärna tillgodoser:

Moderat klimatpolitik bottnar i tron på att ny teknik och forskning är lösningen på morgondagens utmaningar. Och att det går att minska utsläppen samtidigt som man ökar tillväxten. Därför behöver vi koppla ihop konkurrenskraft med höga klimatambitioner. Den starkaste motorn för grön omställning finns i näringslivet så vi behöver underlätta för våra företag. Men alla behövs i omställningen och därför måste politiken vara rimlig och verklighetsförankrad, se till människors vardag. Lämna populism och skambeläggande och satsa på det som gör störst nytta per varje satsad skattekrona. Så når vi tillsammans klimatmålen. Ett par punkter:

Alla kraftslag behövs men helt nödvändig är stabil, leveranssäker elförsörjning. Regeringen har vidtagit åtgärder för att bygga ny kärnkraft och återskapa ett rent, tryggt energisystem.

Vi vill få på plats storskalig infångning av koldioxid. Likaså snabba på tillståndsprocesserna för företag som vill investera i nya klimateffektiva åtgärder.

Omställningen av samhället kräver nya metaller och mineraler till batterier och mer skogsråvara till biobränsle. Sverige som förmodligen har världens högsta miljökrav bör se till att fler gruvor öppnas och att mer skog brukas här istället för att importera ohållbara naturresurser från utlandet.

Reduktionsplikten sänks. Motsägelsefullt kan tyckas men se hela bilden: sänker vi svenskt lantbruk med orimliga förutsättningar tvingas vi importera mat från länder vars lantbruk inte håller samma höga kvalitetskrav. Vi förlorar också de företagare som idag brukar mark med stort ansvar för biologisk mångfald och naturvård.