Många åtgärder har satsats på vårdpersonal

Vård för Pengarna har tillsammans med Majoriteten satsat pengar på en rad olika åtgärder som syftar till att ge återhämtning och reflektion efter covid-19, bland annat dubblerat friskvårdsbidrag och hälsoundersökningar,  skriver Louise Wiklund, regionråd Vård för Pengarna.

Vård för Pengarna har tillsammans med Majoriteten satsat pengar på en rad olika åtgärder som syftar till att ge återhämtning och reflektion efter covid-19, bland annat dubblerat friskvårdsbidrag och hälsoundersökningar, skriver Louise Wiklund, regionråd Vård för Pengarna.

Foto: Isabell Höjman

Insändare2022-06-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på Juha Frondelius, KD, insändare "Vad har Vård För Pengarna gjort för personalen?" publicerad den 3 juni.

Den allvarliga situation som pandemin medfört inom många områden i Region Sörmland har orsakat konsekvenser som vi kommer att behöva arbeta med en lång tid framöver. Under pandemin har regionens medarbetare arbetat under extrema förhållanden. Det har inte funnits tid för reflektion eller återhämtning och all fortbildning har ställts på vänt.

Vård för Pengarna har tillsammans med Majoriteten satsat pengar på en rad olika åtgärder som syftar till att ge återhämtning och reflektion efter covid-19. Vi har under pandemin dubblerat friskvårdsbidraget till 5 000 kronor för att möjliggöra för våra medarbetare att ta hand om sin hälsa. Denna möjlighet har utnyttjats av över 75 procent av dem som arbetar i regionen. 

Vi erbjuder också hälsoundersökningar med uppföljning om behov finns. Drygt 1 600 personer har hittills i år påbörjat hälsoundersökning och arbetet med det kommer att fortsätta under hela 2022. Gruppaktiviteter med fokus på återhämtning och stresshantering erbjuds alla enheter inom regionen. 

Chefshandledning med fokus på pandemirelaterade frågor har genomförts vilket varit mycket uppskattat och genererat i en önskan om fortsättning. Förutom detta jobbar vi vidare med de arbetsmiljöinsatser som fick pausas i och med pandemin. Det kommer att krävas ett långsiktigt, strukturerat arbete för att komma till rätta med allt som pandemin orsakat. Vi kommer att fortsätta det arbetet.