Mer kärnkraft ger inte billigare el

"Alla som förstår hur elmarknaden fungerar vet att de höga elpriserna framförallt beror på att priset sätts av den dyraste el som produceras för tillfället" skriver insändarskribenten.

"Alla som förstår hur elmarknaden fungerar vet att de höga elpriserna framförallt beror på att priset sätts av den dyraste el som produceras för tillfället" skriver insändarskribenten.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Insändare2023-02-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till debattartiklar om kärnkraft SN 16:e och 25:e januari.

Sveriges företag och hushåll har anledning beklaga regeringspartiernas låsning i villfarelsen att de höga elpriserna beror på att kärnkraftverk med säkerhetsbrister lagts ner av ekonomiska skäl. Den förklaringen var säkert användbar i valrörelsen, men nu blir den ett hinder för effektiva åtgärder.

SN har nyligen publicerat tre debattartiklar, skrivna av lokala företrädare för M, KD och L, där det argumenteras för mer kärnkraft som ett sätt att minska elpriserna. Författarna måste rimligtvis vara medvetna om att nya kärnkraftverk knappast kan vara i drift förrän om cirka tio år och att det dröjer ännu längre innan produktionsförmågan kan ha nått en nivå där elpriserna sjunker på grund av överbelastade exportkablar. Och så länge skall vi inte behöva vänta.

Alla som förstår hur elmarknaden fungerar vet att de höga elpriserna framförallt beror på att priset sätts av den dyraste el som produceras för tillfället och denna blivit dramatiskt dyrare på grund av Putins krig i Ukraina. De vet också att det nu skapas stora övervinster inom kraftindustrin samt att statens intäkter från hushållens elmoms tillför miljarder kronor extra till statskassan. En kontinuerlig återföring av dessa pengar till elanvändarna är det rimligaste sättet att hantera elprisproblemet – något som KD utlovade innan valet.

Envisas man med att minska elpriserna genom överbelastning av exportkablarna bör M, KD och L lokalt säga ja till havsvindkraften mellan Landsort och Arkö. Planerad driftstart 2028 och produktion motsvarande de nerlagda Ringhalsreaktorerna.