Moderat klimatpolitik är långt ifrån tillräcklig

"Min undran blir då om Moderaterna förstår allvaret i klimatkrisen" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Min undran blir då om Moderaterna förstår allvaret i klimatkrisen" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto:

Insändare2023-02-22 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SN den 11/2 ger Anna af Sillén (M) en överblick av moderaternas klimatpolitik, som svar på insändare av mig. 

Min undran blir då om Moderaterna förstår allvaret i klimatkrisen, för hon nämner inte de regeringsbeslut som kan öka utsläppen.

Som sänkt skatt på fossila bränslen, nej till reformerat reseavdrag, avbruten satsning på nya stambanor och borttagen klimatbonus för ny elbil. Och så planerna på minimering av reduktionsplikten.

Reaktioner från miljöhåll har varit kraftiga: – Regeringen snarast behöver ta fram förslag på klimatområdet om målen 2030 ska nås, konstaterade i Klimatpolitiska rådet på DN Debatt.

Nuvarande förslag är inte tillräckliga ansåg rådet. Det beror framför allt på de politiska förändringar som regeringen genomfört sedan maktskiftet i höstas. Bland annat handlar det om kraftigt sänkta nivåer i reduktionsplikten och om att klimatbonusen för fordon med låga utsläpp har avskaffats. 

Vi citerar ett pressmeddelande från Gustaf Lind vid WWF: – Den kraftiga sänkning som nu görs inom miljöområdet kommer att få stora konsekvenser för vår möjlighet att leverera på 1,5-gradersmålet.

Även Naturskyddsföreningen är kritisk: – Detta är ett stort bakslag för klimatpolitiken. Regeringens och SD:s politik bedöms leda till stora utsläppsökningar, säger Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen.

Så det är inte bara vi miljöpartister som är oroade. Ska den moderata klimatpolitiken tas på allvar, måste den skruvas upp ordentligt.