Nato ger oss trygghet

Vi kan välja trygghet eller otrygghet menar insändarskribenten.
Bilden: Natos högkvarter i Bryssel, onsdagen den 16 mars. Försvarsminister Peter Hultqvist fanns på plats när Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg förklarade att Nato radikalt ändrar sin säkerhetsinställning i Europa som svar på Rysslands krig mot Ukraina.

Vi kan välja trygghet eller otrygghet menar insändarskribenten. Bilden: Natos högkvarter i Bryssel, onsdagen den 16 mars. Försvarsminister Peter Hultqvist fanns på plats när Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg förklarade att Nato radikalt ändrar sin säkerhetsinställning i Europa som svar på Rysslands krig mot Ukraina.

Foto: Olivier Matthys/AP/TT

Insändare2022-04-06 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till "Sverige ska inte gå med i Nato" publicerad den 2 april.
1. Vi är inte alls alliansfria, det har till och med försvarsministern bekräftat, med tyngd.
2. Är vi då neutrala? Knappast, se punkt 1 ovan.
3. Ett Natomedlemskap ger oss trygghet i att inte bli angripna, och skulle vi trots det bli angripna har vi per automatik hjälp att kalla in Nato för att hjälpa oss här på plats.
4. Utan Natomedlemskap kan vi ringa, men det är nog ingen som kommer hit för att hjälpa oss, Visst kanske vi får hjälp i form av material och annat, men det är troligen inte avgörande.

Visst är kärnvapen en svår fråga men ovanstående fyra punkter är i mitt tycke avgörande. Putin/Ryssland har satt dagordningen. Nu ska vi väljare via våra politiker, troligtvis i nästa val, bestämma hur framtiden ska se ut – trygghet (i den mån vi kan prata om trygghet) eller otrygghet.