"Nollränta och ständiga värdestegringar på sina hus"

"Räntebidrag, rotavdrag med 40-50 miljarder per år och ännu mer blir det nu när räntorna stiger då räntebidragen ökar med automatik" skriver insändarskribenten.
"Räntebidrag, rotavdrag med 40-50 miljarder per år och ännu mer blir det nu när räntorna stiger då räntebidragen ökar med automatik" skriver insändarskribenten.

Insändare 23 september 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till "Hyresgäst" insändare i SN 17 september.

Du skriver följande "men hyresgäster räknas inte i samhället trots att vi är nästan tre miljoner". Jag tycker som du. Efter åtta år med en socialdemokratisk regering så har hyresgästerna kommit på undantag. Istället gödslar staten bidrag. Räntebidrag, rotavdrag med 40-50 miljarder per år och ännu mer blir det nu när räntorna stiger då räntebidragen ökar med automatik.

Nu har man börjat tycka att amorteringskravet på huslån bör tas bort eftersom det annars blir för svårt för villaägarna. Detta trots att man nästan bott gratis under ett par decennier med nollränta och ständiga värdestegringar på sina hus. Vad har staten bidragit med till hyresgästerna under samma tid? Inte en krona förutom ett kortvarigt investeringstöd som var riktad till byggnation på landsbygden och för vissa boendekategorier.

Nu är det hyresgästernas tur. Nu är det dags att ge samma antal miljarder till hyresrätterna. Varför får hyresrätten inte samma rotavdrag som villaägarna? Fick hyresrätten rotavdrag skulle många hyresgäster slippa flytta när hyreshusen byggs om och hyran efter ombyggnad stiger med 40-50 procent.

Nu kommer signaler om att fjärrvärmekostnaden ska höjas kraftigt. Kommer staten gå in med subventioner liksom man tänker göra när elkostnaderna ökar?

Missunnar vi villaägarna deras förmåner? Nej, absolut inte! Det måste bli rättvisa i boendet och då måste samma subventioner gå till hyresrätten och även till bostadsrätten.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa