Okunniga moderater bör inte få styra Sverige

Ringhals är ett av de kärnkraftverk där reaktorer stängts ner. Arkivfoto

Ringhals är ett av de kärnkraftverk där reaktorer stängts ner. Arkivfoto

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Insändare2022-09-06 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I SN i slutet av augusti förklarar ledande moderater hur de skall få ”ordning på Sverige” och elpriserna. Det senare skall ske genom att bygga ny kärnkraft för ”billigare och grönare el”.

De höga elpriserna förklaras med att S och MP lagt ner ”fullt fungerande kärnkraftverk”.

De borde veta bättre. De nedlagda reaktorerna var inte ”fullt fungerande”. Det fanns säkerhetsbrister som måste åtgärdas till höga kostnader. Därför kom ägaren, Vattenfall, fram till att fortsatt drift inte var lönsam. Om inte Ryssland höjt gaspriserna hade elpriserna fortsatt varit låga, med de två Ringhalsreaktorena nedstängda. Ingen förutsåg ett krig i Europa när reaktorerna stängdes.

Orsaken till höga elpriser är den märkliga metoden för att sätta elpriset. Det bestäms av kostnaden för att producera el i det dyraste kraftverket som levererar till systemet. Med export från södra Sverige till Europa styrs elpriset nu av priset på dyr fossilgas som används i kraftverken där.

Allt detta borde personer med ambitioner att styra Sverige veta. Jag vill inte tro att de medvetet bygger argumentationen på falska fakta och tillämpar beprövad propagandafilosofi enligt vilken “en lögn som sägs en gång förblir en lögn, men en lögn som sägs tusen gånger blir till sanning”.

Lösningen på problemet är varken ny kärnkraft eller ny vindkraft, även om vindkraft kan ge lägre pris enligt Elforskutredningen. Det tar för lång tid. Problemet måste vara löst i god tid innan vintern. Nu krävs politiker som förstår problemet. Det tycks moderaterna sakna.

Prissättningsmetoden måste reformeras.