Olivia Karlsson det är inte synd om dig

Insändarskribenten namnger flera kvinnor som har nått toppositioner inom politiken och Danmarks statsminister Mette Fredriksen är en av dem.

Insändarskribenten namnger flera kvinnor som har nått toppositioner inom politiken och Danmarks statsminister Mette Fredriksen är en av dem.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2024-08-05 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I sin krönika på ledarsidan i SN den 27 juli låter oss Olivia Karlsson få veta att Man kan inte vinna som kvinna i politiken. Det är inte en bugg i systemet, utan en inbyggd del av designen”, en något diffus formuleringen men förmodligen avser Olivia Karlsson att kvinnor inte kan nå toppositioner i politiken.

Låt mig nämna några kvinnor: Mette Fredriksen dansk statsminister, Sanna Marin finsk statsminister, Gro Harlem Brundtland norsk statsminister, Kaja Kallas estnisk premiärminister Magdalena Anderson svensk statsminister, Halla Tómasdóttir isländsk president, Angela Merkel tysk förbundskansler, Margaret Thatcher brittisk premiärminister, Madeleine Albrigt amerikansk utrikesminister, Ursula von der Leyen europeiska kommissionens ordförande. Bästa Olivia Karlsson, sluta ömka dig.

Men jag tror vi kan vara överens om att vi skulle ha färre konflikter i världen med fler kvinnor som styrde i fler länder. Tänk att byta ut Donald Trump mot en kvinna, Vladimir Putin mot en kvinna, Benjamin Netanyahu mot en kvinna, Viktor Orbán mot en kvinna och Recep Erdoğan mot en kvinna. Då skulle vi ha en bättre värld.