Omdömeslös namnpublicering av tidningen

SN:s chefredaktör Kristina Levin får kritik av insändarskribenten för ett utgivarbeslut.

SN:s chefredaktör Kristina Levin får kritik av insändarskribenten för ett utgivarbeslut.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2023-10-14 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ansvarige utgivare för SN har valt att hänga ut en brottsmisstänkt med namn och bild. Som skäl hänvisas till allmänintresset och att personen har makt. I detta fall en person som i samband med brottsmisstankar avsagt sig alla uppdrag. Hans parti har redan vid tidpunkt för namn och bildpublicering utsett hans efterträdare. Återstår en person som i det här läget inte kan anses vara av uppenbart allmänintresse.

SN gör sin bedömning i fullständig avsaknad av barnperspektiv. Men hade som radio- och TV-media kunnat beskriva fakta och avvakta med namn och bildpublicering tills eventuell dom fallit. Då hade familj och stödpersoner fått tid på sig att hantera situationen.

Den med makt är SN:s ansvariga utgivare Kristina Levin som till skillnad från annan media, valt tidningens egenintresse av klick på webben före familjens och barnens rätt till integritet.

Svar från chefredaktör Kristina Levin:

Ja, den brottsmisstänkte politikern hade avsagt sig sina uppdrag några dagar innan han anhölls och häktades. Men han hade alla sina uppdrag som politiker kvar när den påstådda våldtäkten ska ha skett. Han har fortfarande rent formellt sina uppdrag fram tills att han ersätts, vilket inte skett ännu, och han har fortsatt arvode från regionen. Så jo, han var och är fortsättningsvis en offentlig person enligt min bedömning.

Jag har också vägt in vår skyldighet att värna den utpekade politikerns familj och nära anhöriga i beslutet att publicera namn och bild. Men min bedömning är att allmänintresset vägde tyngre. 

Slutligen: Det är bara våra prenumeranter som kan läsa våra artiklar. Klickjakt är därför inget vi ägnar oss åt.