Omställningsstödet är bra – när det behövs

Insändarskribenten reagerar på att Håkan Ekstrand (C) sökt omställningsstöd. Arkivfoto

Insändarskribenten reagerar på att Håkan Ekstrand (C) sökt omställningsstöd. Arkivfoto

Foto: Andreas Tun Hedfors

Insändare2023-01-11 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Som SN ingående redovisat, kan en förtroendevald som förlorat sitt uppdrag få ett ekonomiskt stöd under en övergångstid. Detta för att vederbörande skall ha möjlighet att söka arbete om han eller hon inte hade annat arbete än politiken att försörja sig på. 

Förre oppositionsrådet Håkan Ekstrand (C) Gnesta, har vid det senaste valet förlorat sin politiska post och har därför ansökt om så kallat anställningsstöd. Till saken hör att Ekstrand är en framgångsrik företagare som driver ett antal företag med, enligt hans uppgift – en omsättning på cirka 15 miljoner kronor.  

Reglerna för omställningsstödet bestäms av kommunen, men förutsätter alltid att sökanden inte kan räkna med tillräckliga förvärvsinkomster efter avslutat politiskt arbete. För Ekstrand gäller emellertid av allt att döma att han inte behöver söka något arbete nu, utan i stället fortsätta med det arbete han haft också under tiden som politiskt verksam. En rätt till omställningsstöd kan knappast föreligga.  

Centerpartiet var en gång ett intresseparti som månade om landsbygden och dess befolkning. Av Ekstrands anspråk får man emellertid det bestämda intrycket att så inte längre är fallet. Jag tycker Ekstrands begäran – om hans inkomstuppgifter är korrekta – är orimlig och upprörande. För mig rimmar det illa utifrån lagstiftarens intention.