Oppositionsrådet bryter mot regler och uppviglar

Dag Bergentoft (M) har skrivit en replik på en insändare från Linus Fogel (S).

Dag Bergentoft (M) har skrivit en replik på en insändare från Linus Fogel (S).

Foto: Tommy Kägo/Sandra Nordin

Insändare2024-05-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svarsreplik till Linus Fogel. Jag väljer att hålla mig till fakta och har respekt för de regler som finns för kommunfullmäktiges (KF) reglemente som i det stora följer kommunallagen.

När KF skulle besluta om reglemente för nationella minoriteter gick Linus Fogel upp i talarstolen och yrkade bifall till förslaget varpå han tog upp en helt annan fråga om trollfabriker och hur vi använder oss av partistöd. Jag begärde en ordningsfråga, kommunfullmäktiges ordförande talade om att vi skulle hålla oss till ärendet. Det visade sig att oppositionsrådet uppviglat (V) att gå upp och bryta mot reglerna. Det blev flera tillsägelser och sedan började vissa att bua ut socialiteterna.

Jag deklarerade tydligt i talarstolen att jag har fullt förtroende för majoritetens partier i kommunen och samtidigt påtalade att frågan om trollfabriker inte hade med ärendet att göra. I insändaren påstås att han möts av tystnad. Skitsnack. Jag står för öppenhet och transparens och varit inbjudande till olika samtal. Det vet oppositionsrådet och hans parti mycket väl.

Några dagar innan denna insändare tog jag upp frågan med Fogel. Att jag blev irriterad över att han inte följer de regler som finns utan nonchalerar vad som reglerats i KF. Att han som oppositionsråd, inte ger direktiv till kommunstyrelsens ordförande, men kan väcka en fråga i kommunstyrelsen, ställa en fråga eller interpellation i KF.

Det mest rätta är att gå till KF:s presidium och föreslå att revisionen gör en granskning av alla partiers partistöd. I dess presidium har även (S) en representant. Revisionens ordförande är (S). Hur svårt kan det vara att lyfta frågor i rätt forum?

Men det är inte första gången som Fogel ger sig på mig. Då får han också svar med fakta. Förtroende är något som byggs upp över tid. Förtroendet är sargat. Det krävs skärpning.