Svar till "Nu blir valfriheten verklig i Oxelösund". Valfrihetens evangelium skapar en lismande verksamhetskultur. Och att ytterligare konkurrensutsätta vården kommer att leda till ytterligare effektiviseringar, det vill säga ökad arbetsbelastning för överbelastade biträden och sköterskor och sänkta kostnader i verksamheterna för vackrare bokslut. Oxelösund är ute på djupt vatten.
Det finns en stringens mellan konkurrens och ökad kvalitet, eftersom människor tvingas upp på tårna för att prestera bättre inom ramen för en ständigt snävare tidsrymd. Det har väl sina fördelar – när yrkesutövningen syftar till döda ting: mer och bättre metaller och plaster, naturprodukter och syntetmaterial, till allt snävare kostnadskrav.
Men när denna stringens stuvas in i mänskoomsorgens domäner kommer det att skava. Vården och omsorgen, omhändertagandet av mänskligt material, behöver ökade kostnader för att möta de krav som personal och patienter och brukare ställer. Kvalitén finns redan, i form av brydda människors fria val av omsorgen som yrke.
Kvalitén finns där, också i biträdenas och sköterskornas trivsel med sina yrkesval, att ”kunderna” får besök av fridfulla mänskor som inte behövt cykla genom stan på fyra minuter och kastat sig flämtande in i en människas lägenhet för att på femton minuter uppfylla ”kundens” fysiska – och kanske sociala – behov.
I en fragmenterad, konkurrensutsatt vårdsektor kommer kostnader på sina håll alltid att ställas mot kvalité i jakten på minsta möjliga marginaler, vilket är en oförlåtlig mekanisering av mänskoomsorgen. Att Moderaterna har strävat i 17 år efter detta visar bara hur verklighetsfrånvända de är.
"Oxelösund är ute på djupt vatten"
Under kommunfullmäktiges senaste sammanträde i Oxelösund beslutades om att införa LOV.
Foto: Tommy Kägo
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.