Patient dog – bristande rutiner på äldreboende

SN skrev nyligen om en man som avled på Myntan. Något som insändarskribenten nu tar upp. Arkivbild

SN skrev nyligen om en man som avled på Myntan. Något som insändarskribenten nu tar upp. Arkivbild

Foto: Jens Alvin

Insändare2023-11-07 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Patient dog – bristande rutiner på äldreboende”. Det är rubriken i SN 26 oktober -23. Så sorglig läsning, onödig och det får inte hända!

Bristande rutiner i vården leder alltid till ökad risk, i någon form, för patienterna. Saknar omsorgspersonalen dessutom en grundläggande utbildning så är patientsäkerheten hotad, råder det därtill en stor arbetsbelastning med tillhörande stress, så ökar riskerna drastiskt och kan leda till vårdskador och som i detta fall, ett tragiskt dödsfall.
Vi har haft bekymmer i flera år med bristande rutiner och att upprätthålla patientsäkerheten på kommunens äldreboende.

Man vidtar åtgärder för att förbättra patientsäkerheten men kommunens styrande (S och M) tillåter att det drar ut på tiden innan bristerna är åtgärdade. Vi, liberaler, anser och har påpekat att vi måste ställa högre krav på åtgärder och skyndsamt få resultat, då tiden är dyrbar för denna patientgrupp.

Det är brist på undersköterskor, det gäller inte bara Nyköping, varför man tvingas bemanna med personal som saknar rätt kompetens. Det ställer stora krav på ledningen, att de ger dem förutsättningar för den kompetensutbildning som krävs för att de ska klara av sitt arbete. Oftast brister det i dokumentation, journal- och avvikelsehantering.

Det här handlar om en man som fallit ur sin rullstol, kräkts och inte var kontaktbar. Han läggs i sin säng för att ligga där ensam i 1,5 timme innan sjuksköterska tillkallas och ambulans därefter larmas. Här brister rutinerna för hur de ska agera vid sådan händelse.

Vi kan inte vänta på att se resultat på åtgärder längre fram, det är nu vi måste agera. Nyköping ska vara en kommun där man får en god omvårdnad och anhöriga ska känna trygghet i att lämna sin nära och kära i kommunens äldreboende.