Plan finns för kommunala kameror


Övervakningskameror bevakar bland annat Stora torget i Nyköping. Arkivbild

Övervakningskameror bevakar bland annat Stora torget i Nyköping. Arkivbild

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2024-03-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändaren "Nyköping känns otryggt" 21 mars 2023.

Vi är många tillsammans som gör Nyköping tryggare och vi hoppas att allt fler känner att de vill ta kvällspromenader genom Nyköping. Trygghet kan mätas på olika sätt. En känsla av otrygghet speglar inte nödvändigtvis en högre risk för brott.

Bevakningskameror sitter redan uppe på flera ställen i centrum och tillhör polisen. Även kommunen har en plan för att sätta upp kameror. Men regelverket kring kameror är och ska vara strikt. Därför tar det tid innan det är utrett hur inspelat material ska granskas och av vem, att kamerorna sitter på rätt ställen och att kommunen köper in dem till bra villkor.

Kommunen har i dag ett bra samarbete med polis, sociala myndigheter, föreningar, skolor och näringsliv för att förebygga brott. Kamerabevakning är en del i det brottsförebyggande arbetet. Det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet är en ständigt pågående process som inkluderar samverkan mellan olika aktörer för att rikta insatser mot prioriterade områden.

Även vanliga medborgare har en viktig uppgift i detta som exempelvis medlemmar i olika föreningar som gör Nyköping till en tryggare kommun. Tack till dig som engagerar dig!