I politiken har vi att ta hänsyn till helheten

Vindkraftsparken Långgrund, visualisering från Lacka i Trosa skärgård.

Vindkraftsparken Långgrund, visualisering från Lacka i Trosa skärgård.

Foto: Visualisering, av Svea Vind Offshore

Insändare2023-10-24 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Thor Sagfors, politisk opålitlig SN 20 oktober.

I Oxelösund brukar vi kalla oss kontrasternas stad. Både den hårda industrin med SSAB och Oxelösund hamn samt ett antal andra industriföretag. Den andra kontrasten är den natursköna med bland annat Femöre, Jogersö, skärgårdsöarna samt öppet vattenlandskap.

Inom majoriteten har vi djupdykt i frågan om vindkraft. Kan vi, ska vi säga ja eller nej till detta enormt stora industrilandskap med vindsnurror. Dessutom planeras den att bli världens största med en storlek på verk som inte finns tidigare i Sverige.

Svea vind har fått frågan var de vill gå in med kablarna och framför allt, hur mycket plats tar det för transformatorer. Denna fråga är viktig för Oxelösund med lite landyta. Bolaget har sagt att det blir en senare fråga, för Vattenfall. Frågan fick bolaget redan vid samrådet i februari, fått samma fråga vid fler tillfällen och senast när vi bjöd in bolaget till kommunstyrelsen den 30/8. Frågan undveks genom att säga, det blir en senare fråga.

Vi behöver både vind- och solkraft men även reglerbar som vatten- och kärnkraft. Vindkraften ska byggas i havet och inte i ytterskärgården där det finns många konflikter. Svea vind är bara ett bolag av många som vill bygga havsbaserad vindkraft, bland annat finns ett bolag som planerar att bygga nordväst om Gotland och 45 km från Oxelösund. Dessutom är det intressant att vilja bygga flytande vindkraftverk.

Slutligen kom den politiska majoriteten i Oxelösund fram till att vi vill fortsätta vara kontrasternas stad, men gärna se byggnation av havsbaserad vindkraft ute i havet där konflikterna inte är lika stora.