Politikerna vill montera ned Tystberga skola

Tystbergabygdens framtid bildades som en reaktion mot att ni sviker vallöftet om en ny förskola i Tystberga. Skriver Curt Johansson Tystbergabygdens framtid.

Tystbergabygdens framtid bildades som en reaktion mot att ni sviker vallöftet om en ny förskola i Tystberga. Skriver Curt Johansson Tystbergabygdens framtid.

Foto: Roger Sundberg

Insändare2020-08-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

 Svar till Eriksson (C), Venegas (Mp), Hallström (C), Granström (S), SN 4 augusti.

Tystbergabygdens framtid bildades som en reaktion mot att ni sviker vallöftet om en ny förskola i Tystberga. På kort tid skrev nästan 1000 personer under namninsamlingen för att kräva en förskola som inte samtidigt nedmonterar skolan. Såväl invånare, föräldrar som personal är kritiska.

1. Det är inte korrekt att förslaget med ”råge” rymmer alla framtida barn som skulle vilja gå på skolan. Redan år 2025 beräknas antalet barn i upptagningsområdet till över 190. Att krympa skolan från 180 till 120 platser innebär en teoretisk maxgräns på drygt 60 procent, men i praktiken är den 50 procent.

2. Det är inte heller korrekt att Blomenbergska skolan har kapacitet att ta de alla barn som inte får plats. I teorin har man 45 platser, men i praktiken betydligt färre. Det är anmärkningsvärt att Blomenbergska skolan som den röda majoriteten stängde för några år sedan, nu används som motiv för att montera ned Tystberga skola.

3. Inte heller är det korrekt att man bara tar ”förvaringsutrymmen” för att bygga förskolan inne i skolbyggnaden – såvida man inte räknar klassrum, grupprum och fritidshemmets lokaler dit. Med förslaget kommer inte fritids längre ha egna, ändamålsenliga lokaler!

Det tidigare styret, S+V+Mp, är ansvariga för att skolan tappade så mycket i kvalitet att Skolinspektionen hotade med en miljon kr i vite! Den nuvarande minoriteten, S+C+Mp med stöd av V verkar vara fast beslutna att montera ned skolan rent fysiskt. Det accepterar inte vi.