Regionen har inte sett mellan fingrarna

Insändarskribenterna från Socialdemokraterna bemöter kritiken och säger att de inte sett mellan fingrarna gällande mobbing på regionen. Arkivbild.

Insändarskribenterna från Socialdemokraterna bemöter kritiken och säger att de inte sett mellan fingrarna gällande mobbing på regionen. Arkivbild.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2023-06-23 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Signaturen ”Besviken” frågar i en insändare den 16/6 hur vi socialdemokratiska regionpolitiker kunnat se mellan fingrarna kring de personalärenden tidningen har rapporterat om. Det har vi inte. Först och främst kan det vara svårt, och ibland direkt olämpligt, att som politiker diskutera i media vad enskilda medarbetare har och inte har gjort. När det gäller de personer som är inblandade i konflikten på regionkansliet försvåras detta av att vi vet både för mycket, och för lite om de enskilda personerna och om händelserna. 

Fakta i saken är att före detta regiondirektör Jan Grönlund informerade regionstyrelsens ordförande Christoffer Öqvist (M) och Regionråd i opposition Monica Johansson (S) den 12 december om att han var föremål för ett ärende om kränkande särbehandling.

Att regiondirektören inte berättar detta för personregionrådet Tomas Borin (VfP) är inte så märkligt. Regiondirektörens ”chef” och uppdragsgivare är hans ordförande. Sedan är det upp till ordförande huruvida han tycker det är lämpligt att föra saker vidare. 

När det gäller just Socialdemokraternas agerande så anser vi att arbetsrättsliga frågor hör hemma i samtal mellan fack och arbetsgivare, detta oavsett om man är anställd i regionkansliet eller någon annanstans i regionen. Varken vi eller de kamrater vi styrde med förra mandatperioden, Mattias Claesson (C), Jonas Linderberg (VfP), Louise Wiklund (VfP) har sett mellan fingrarna.