Sjukvård efter behov

Eftersom våra skattemedel är begränsade och därav följer alltid prioriteringar, är det inte rimligt att pengar avsatta till sjukvård ska hamna i aktieägarnas fickor. Skriver Börje Johansson (S).

Eftersom våra skattemedel är begränsade och därav följer alltid prioriteringar, är det inte rimligt att pengar avsatta till sjukvård ska hamna i aktieägarnas fickor. Skriver Börje Johansson (S).

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2020-11-16 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Maria Gilstig (M) med fleras svar den 5/11. Den fria etableringsrätten för vårdcentraler (VC) leder till alltfler marknadslösningar inom sjukvården, som successivt urholkar regionens VC. KRY med flera privata vårdgivare använder marknadsföring som riktar sig till "enklare" patienter. Syftet är naturligtvis att tjäna pengar. Det är alltid syftet med att driva aktiebolag. Och bakom privata vårdgivare står också ibland dessutom riskkapitalbolag. Varför startar de annars en VC? Tror Gillstig med flera att det är av ideella skäl.

Eftersom våra skattemedel är begränsade och därav följer alltid prioriteringar, är det inte rimligt att pengar avsatta till sjukvård ska hamna i aktieägarnas fickor. Så långt kan vi med sjukvårdslagen i ryggen inte driva "valfriheten" i samhället. Min mening är att primärvårdens pengar ska gå till regionens fullvärdiga vårdcentraler.

Vi har i Sverige en offentligt finansierad sjukvård. Tror Gilstig med flera att arbetsgivare tecknar privata sjukvårdsförsäkringar för att det finns, som ni påstår "ledig" kapacitet inom sjukvården. Nej, det är naturligtvis för att skapa en "gräddfil" in i sjukvården. Att gå före andra patienter. Att runda sjukvårdslagens regler om vård efter behov.

Avslutningsvis använder Gilstig med flera ett gammalt högertricks, nämligen att antyda att motståndaren är kommunist. Saknas bara denna gång att jämföra Sverige med Sovjetunionen eller Östtyskland. Nej, mina åsikter grundar sig på Socialdemokratiska värderingar såsom jämlikhet, solidaritet och rättvisa samt människors lika tillgång till sjukvård och det efter behov.