Ska notan för klimatet skickas till framtiden?

Insändare 12 april 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren "Alla har inte råd med MP:s politik" av Stefan Karlsson, publicerad den 7 april.

Bäste Stefan. Du anser att alla inte har råd med Miljöpartiets politik. Nu är det så att MP vill driva en klimatpolitik som har stöd av forskningen, bland annat FN:s klimatpanel IPCC som trycker på att utsläppen måste ned snabbt. Om inte väntar en klimatkatastrof.

Ingen har sagt att omställningen blir gratis. Det kostar förstås att införa nya klimatsmarta bränslen och ny energiteknik. Men vem ska betala? Jo, det är rimligt att notan främst betalas av oss nu levande som orsakat utsläppen. 

MP förstår att det finns personer och företag som drabbas hårt av höga bränslepriser. Därför föreslår MP ett stödpaket på 20 miljarder kronor som ska gå till de utsatta som drabbas, bland annat boende i stödområden (glesbygd). Vi tycker det är mer träffsäkert än skatterabatter på fossila bränslen, som andra partier föreslår.

Stefan! Men om vi nu ändrar reglerna för att kunna åka billigt och fossilt idag, vem ska då betala notan för den stora energiomställningen? Är det våra barn eller barnbarn som i framtiden får ta notan som vi smet ifrån. Vi vet också att omställningen kommer bli mycket dyrare och skadorna på klimatet mycket värre, ju längre vi väntar med åtgärderna.

Vi inom MP duckar inte. Vi kan inte fortsätta som hittills, om vi ska lämna en beboelig värld till våra efterkommande.


 
 
 
 
 
 
Läs mer!

Insändare: Partierna måste skärpa sin miljöpolitik

Partierna måste skärpa sin miljöpolitik

Ledare: Ett Allianssamarbete som lever och har hälsan

Ett Allianssamarbete som lever och har hälsan
Visa fler
Ämnen du kan följa