Släbro ska bli en tryggare och mer attraktiv plats

I planeringen av Släbro har fokus varit att skapa en trygg, trafiksäker och god miljö för barn i förskole- och skolålder och skapa en levande stadsdel, skriver Therese Lindgren, Nyköpings kommun.

I planeringen av Släbro har fokus varit att skapa en trygg, trafiksäker och god miljö för barn i förskole- och skolålder och skapa en levande stadsdel, skriver Therese Lindgren, Nyköpings kommun.

Foto: Nyköpings kommun

Insändare2021-09-03 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack för din insändare om detaljplanerna vid Oppeby skolområde, Släbro. I insändaren ställdes ingen direkt fråga till kommunen, men här är ett försök att beskriva detaljplanen lite mer. 

Oppeby växer och det behövs fler platser till förskola och skola. Det finns även behov av fler funktioner så som bostäder, lokaler, idrottsanläggning med idrottshall och fotbollsplan. Med fler funktioner blir Släbro en tryggare och mer attraktiv plats att bo, vistas och verka på. Genom mer liv och rörelse i området på olika tider, inte enbart under skoltid, blir området tryggare. En ledstjärna genom planarbetet har varit att tillgodose nya funktioner utan att ge avkall på platsens rekreations-och kulturmiljövärden, t ex:  

Släbroskolans byggnad, punkthuset (syntes på bild i tidigare insändare) bevaras och kan omvandlas till t ex bostäder eller kontor, med hänsyn till byggnadens karaktär och kulturmiljövärde.

Skola och stadsbebyggelse utförs i en skala och utformning som stämmer väl in i Oppeby. 

Intilliggande fornlämning tillgängliggörs t ex genom gångstigar.

En grönskande skolgård planeras med varierade lekytor som även fortsatt kan användas av allmänheten utanför skoltid. Samma gäller för fotbollsplanen. 

Den lummiga delen av Släbros skolgård norr om punkthuset utvecklas som lokal park. 

Det uppskattade parkstråket längs Nyköpingsån tillgängliggörs genom nya gång-och cykelstråk längs med Smålands- och Regeringsvägen samt genom ny bebyggelse. Stråken bidrar även till en säker skolväg.

I planeringen av Släbro har fokus varit att skapa en trygg, trafiksäker och god miljö för barn i förskole- och skolålder och samtidigt skapa en levande stadsdel med nya bostäder och goda rekreationsmöjligheter. 

Information om detaljplanen finns här: https://nykoping.se/slabro. Om byggnation av ny skola och idrottsanläggning kan du läsa här: https://nykoping.se/bygg.slabro.