Läste i SN (med start 16/11) om den höga sjukfrånvaron i olika verksamheter. Det är många verksamheter som går på knäna så som äldreomsorg, skola och fritids, förskola, inom vården.
Det är inte svårt att förstå att frånvaron är så hög. Bortsett från ordinarie sjukdom så är alla verksamheter så slimmade att det inte finns någon luft i systemet. Det finns knappt tid att gå på toa, eller ibland inte ens få ut sin lagstadgade rast.
Inom skola och omsorg som är hårt exponerade mot smittor är nästan alltid någon sjuk eller borta. Det i sin tur innebär att alla uppgifter ändå måste göras av de som är kvar, utöver deras egna redan fullspäckade scheman. Det är levande vi jobbar med, vi kan inte säga att du får vänta till imorgon eller senare när jag har tid (om jag har det?). Alla springer så fort de kan och försöker springa snabbare. Vi orkar inte springa fortare. Det är ohälsosamt.
Vad som behövs på ”golvet” är mer personal så det finns andningshål under dagen och uppgifter kan fördelas mer, bättre arbetsvillkor och högre lön. Att få rimlig lön för sitt arbete och som man kan leva på borde vara rätt väg att gå.