SN ledarsidan använder känslor

SN ledarsida tycks dock inte vilja informera om realiteter vad gäller svensk ekonomisk medverkan i EU.
Skriver Gunnar Eriksson.

SN ledarsida tycks dock inte vilja informera om realiteter vad gäller svensk ekonomisk medverkan i EU. Skriver Gunnar Eriksson.

Foto: Yves Logghe

Insändare2020-08-18 05:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu dalar opinionen vad gäller EU-medlemskapet. Det blir nu dyrare att vara medlem i EU. Varje år ska skattebetalare betala 45 miljarder till EU från att tidigare betalat 20 miljarder vid EU -inträde 1995. Dessutom ska Sverige betala 170 miljarder till EU i dess investeringsfond, trotts att vi inte är medlemskap vad gäller valutan euro.

SN ledarsida tycks dock inte vilja informera om realiteter vad gäller svensk ekonomisk medverkan i EU. En ledarskribent med namnet Emanuel Örtengren använder känslor i en ledare i SN den 10 augusti. Ensamhet är en känsla och ej en ekonomisk relation. Känslor är viktigt men hör oftast inte hemma i politiska sammanhang, då politik och ekonomi är starkt sammankopplade. Hans rubrik var : EU är ensamt i världen och Sverige är ensamt i EU."

Att koppla samman känslan ensamhet och ekonomisk verklighet gällande Sverige och EU och Sverige och omvärlden är ohederligt. Före vårt medlemskap i EU rådde ingen ensamhet vad gällde vår export eller att semestra i andra länder. Och vi tog emot turister och vi tog emot investerare. En slags balans att vara både internationalister och att samtidigt vara för nationellt självbestämmande. Den dagen svenska folket tar beslut att lämna EU är grundat på ekonomiska överväganden och inte på grund av känslomässig ensamhet. Svenska folket har alltid varit globalister i olika sammanhang, men har också rätten att själva bestämma i sitt eget hus.