Socialdemokraterna tar ställning för aktivt skolval

Insändare 7 juni 2021 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varför ljuger Jan Bonnier (M) och Anna af Sillén (M)? (SN 1 juni 2021) De skriver: ”Utredningen går i huvudsak ut på att göra det omöjligt för elever och föräldrar att få välja skola”. 

Det är ju precis tvärtom. Åstrands utredning föreslår att alla vårdnadshavare ska göra ett aktivt val av grundskola, efter att alla fått information om samtliga skolor i kommunen. När valet görs ska alla skattefinansierade skolplatser finnas lika tillgängliga för alla elever. Så fungerar valet till gymnasiet idag, och så behöver även valet till grundskolan gå till. Och exakt det föreslås i Åstrands utredning.

 Idag görs gymnasievalet under en valperiod, efter att elever och vårdnadshavare fått information om de olika utbildningarna och skolorna. Det ger alla elever likvärdig tillgång till alla skattefinansierade skolplatser. Det är för mig en självklarhet i en västerländsk demokrati.

Valet till grundskolan behöver gå till på samma sätt. För några år sedan skrev Moderaterna i Nyköping en motion om obligatoriskt skolval i Åstrands anda. Den motionen skrev jag ett positivt yttrande till. Det yttrandet ställde sig alla åtta partier i dåvarande Barn- och ungdomsnämnden bakom.

Vad har hänt sedan dess? Mitt parti Socialdemokraterna har tagit ställning för aktivt skolval. Anna af Silléns och Jan Bonniers parti tar nu ställning mot.

Jag föregick mitt partis uppfattning då och anslöt mig till Moderaternas dåvarande linje. Vågar inte Anna af Sillén och Jan Bonnier stå för sin motion längre när deras parti bytt uppfattning i frågan?

Kommentera
Läs mer!

Ungdomarna brinner för e-sporten: "Viktigt att äta mycket proteiner"

Ungdomarna brinner för e-sporten: "Viktigt att äta mycket proteiner"

"Skolorna ska prata med varandra, inte om varandra" – Nya tag för skolan i Nyköping

"Skolorna ska prata med varandra, inte om varandra" – Nya tag för skolan i Nyköping
Visa fler
Ämnen du kan följa