Solceller på Rosvalla – troligtvis bara början

Såhär skulle Rosvallas tak kunna täckas med solceller i framtiden.

Såhär skulle Rosvallas tak kunna täckas med solceller i framtiden.

Foto: Illustration: Nyköpings kommun

Insändare2022-06-28 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på insändaren ”Gör inte Rosvalla till ett Solvalla” .

Tack för din insändare och ditt engagemang för att kommunen ska använda skattepengar på ett klokt sätt. Nyköpings kommun ser att denna investering har potential att bli ekonomiskt lönsam, bidra till minskade koldioxidutsläpp och samtidigt utveckla den egna förbrukningen av egenproducerad el. Allt i enlighet med de hållbarhetsprogram som kommunfullmäktige har antagit. Vi vill också förtydliga att det ännu inte finns något genomförandebeslut. Kommunstyrelsens beslut innebär att en upphandling ska göras som underlag för beslut om ett eventuellt genomförande.

Investeringskostnaden är bedömd till 12 miljoner kronor innan upphandling och för kalkylerna har garantitiden 30 år använts. Om solcellernas livslängd blir längre eller om elpriserna blir högre än de ganska försiktiga nivåer som har använts i underlagen, blir nyttan av investeringen högre än i våra beräkningar. Vi kan grovt säga att besparingen i elkostnad förväntas bli knappt 900 000 kronor per år att jämföra med investeringens avskrivningskostnad på cirka 400 000 kronor per år. Det innebär att anläggningen, efter garantitiden på 30 år, förväntas ha bidragit till ett plusresultat på minst cirka 15 miljoner kronor. 

Gällande klimatnyttan med solceller så stämmer det att Sverige har så pass ren el att det finns paneler vars klimatnytta kan ifrågasättas. Det gäller framförallt paneler som har producerats med kolkraft på platser med långa transportsträckor. Vår målsättning är att anläggningen ska resultera i en nettobesparing av utsläpp utifrån de krav som vi ställer i upphandlingen.

När upphandlingen är klar är vår förhoppning att kunna gå vidare med denna satsning som ytterligare en del i Nyköping kommuns bidrag till en grön omställning.