Svar om Park till Park, Stora torget och Åkrokens torg

Satsningen Levande torg med bland annat Maria Gripes värld lockade fler än 4 000 besökare, skriver insändarskribenterna. Arkivbild

Satsningen Levande torg med bland annat Maria Gripes värld lockade fler än 4 000 besökare, skriver insändarskribenterna. Arkivbild

Foto: Simon Osmani

Insändare2024-09-07 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Liksom alla arrangörer följer vi i Nyköpings kommun polisens beslut om säkerhetsåtgärder. Vid Park till park beslutade polisen om väskförbud i Teaterparken och Gripsholmsparken. Vid Stora torget, Åkrokens torg eller på Storgatan rådde inte väskförbud. Åtgärderna baserades på säkerhetsläget i Sverige och Nyköping, inte på artisterna. Valet av artister krävde inga extra insatser, eller extra kostnader.

Pride har genom åren arrangerats av föreningar, med kommunens stöd. Årets arrangör har valt att i stället för att delta under Park till park, ordna A day of pride på Culturum 26/10. Vi som kommun uppmuntrade en Pride-aktivitet under Park till park, men ser nu i stället fram emot att vara del av A day of pride.

Satsningen Levande torg med bland annat Maria Gripes värld (fler än 4 000 besökare), ungdomsaktiviteter och bytesdagar bidrar till att skapa mötesplatser för alla Nyköpingsbor och besökare. En servering med alkoholtillstånd, som många önskat, finns nu på Stora torget och vi fortsätter arbetet med att främja handel på platsen.

Nu lever även Åkrokens torg upp med foodtrucks, sittplatser och belysning, allt med ån i sikte. Platsen är byggd för mat på hjul, med smidig anslutning till el och vatten. Torget är anlagt med utgångspunkt ur plan- och bygglagen samt Boverkets byggregler som säkerställer tillgänglighet för alla, bland annat via jämna och hårda ytor med rimliga lutningar och ramper.

Följ gärna utvecklingen av våra torg på nykoping.se.