Svar till Moderaternas arbetslinje i Nyköping

Insändare 22 maj 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på "Nu ska vi se till att ta arbetslinjen till Nyköping".

Så är Moderaterna igång igen, och låtsas att alla människor har en hurtig, högpresterande entreprenör inneboende i sig, som kan lockas fram bara man viftar lite med piska och morot. Att ta hit arbetslinjen och tvinga in människor i en dysfunktionell arbetsmarknad är ett misstag.

En stor studie i Social Science & Medicine, med 1 700 respondenter, slog till exempel fast att folk med otrygga anställningar mår mycket sämre än de som står helt utanför arbetsmarknaden. Det visar på att det är arbetsmarknaden som det är fel på, inte de som står utanför den!

Och vad är ”individanpassad förmedling” av jobb egentligen? Det behöver förespråkarna för arbetslinjen sällan svara på. Men vanligtvis betyder ”individanpassad” att tvinga individen in på en marknad där anställningsbarhet är detsamma som entreprenörskap.

Moderaterna vill öka kraven på bidragstagare ”betydligt.” Det tydliga kravet på ”heltidsaktivering kopplat till försörjningsstödet” har historiskt sett betytt korkade CV-kurser och konsten att göra sig anställningsbar det vill säga lägga sig platt på golvet och blotta strupen.

Och vilka jobb är det som skapas? På en avreglerad marknad: i princip vilka som helst som kan avge lön. Arbetssociologen Roland Paulsen brukar mäta ett arbetes betydelse med en tankelek: vad skulle hända om alla inom yrket gick ut i generalstrejk? Om svaret är ingenting är yrket onödigt.

Moderaterna bör inte slå sig för bröstet med slagord som att ”stärka individen på marknaden” och skapa underlag för stödåtgärder, såvida de inte menar att egga upp entreprenörsandan i människor som bara vill leva lugna liv.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa