Kommunen bekostar inte återställandet

Visualisering från Persö av hur vindkraftparken skulle kunna se ut. Per Edström är projektledaren som skrivit insändaren.

Visualisering från Persö av hur vindkraftparken skulle kunna se ut. Per Edström är projektledaren som skrivit insändaren.

Foto: Svea Vind Offshore

Insändare2023-10-18 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till Långgrund kan ge kommunerna miljardsmäll.

Myndigheterna bestämmer hur den ekonomiska säkerheten räknas fram och självklart följer vi riktlinjerna. I nuvarande projektutformning ansöker vi om en ekonomisk säkerhet på strax över 1,2 miljarder SEK. Det är dock mark- och miljödomstolen som beslutar om beloppet, som indexuppräknas över tid och fonderas hos länsstyrelsen. Kommunen är däremot inte ansvarig för kostnader för avveckling och nedmontering.

Vår samarbetspartner Iberdrola är en global ledare inom förnybar energi, cirka fyra gånger större än Vattenfall. Företaget är ett av världens största och äldsta och har över hundra års erfarenhet av att utveckla förnybar energiproduktion. De investerar långsiktigt i havsbaserad vindkraft med kompetens att ta fram kalkyler för ekonomiskt hållbar elproduktion. De har starka finansiella förutsättningar att etablera, driva och avveckla Långgrund.

Vilken praxis insändaren syftar på framgår inte. Resultatet från beräkningarna för Långgrund ligger i linje med internationella studier, exempelvis från National Renewable Energy Laboratory (NREL) i USA. Beräkningarna är konservativa och tar exempelvis inte hänsyn till skrotvärdet av stål och betong alls. Det är viktigt att vara medveten om att djup och avstånd till land påverkar kostnaden. Långgrunds föreslagna ekonomiska säkerhet på 1,2 miljarder ligger högre än andra parker på likvärdig plats i Sverige. För att känna oss helt säkra på att det räcker, har vi och Iberdrola stämt av myndigheternas vägledning med aktuell marknadsdata genom att ta in anbud från företag som erbjuder nedmontering. Vi känner oss därför trygga i att de förslag till ekonomisk säkerhet som föreslås är tillräckliga med marginal.