Tala allvar med Kristersson om klimatambitionen

Jessica Polfjärd (M) behövs lika mycket här hemma som i EU-parlamentet, menar insändarskribenterna, som vill att hon talar allvar med statsminister Kristersson om partiets miljöambitioner.
Jessica Polfjärd (M) behövs lika mycket här hemma som i EU-parlamentet, menar insändarskribenterna, som vill att hon talar allvar med statsminister Kristersson om partiets miljöambitioner.

Insändare 23 november 2022 06:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jessica Polfjärd, europaparlamentariker för Moderaterna, skriver om EU:s klimatpolitik ("De stora utsläpparna måste höja sina klimatambitioner" SN 17/11). Du konstaterar att EU ligger långt fram i arbetet, bland annat då EU nyligen slöt en överenskommelse om utsläppsminskningar i medlemsländerna.

Du nämner att det inte räcker, att stora utsläppsländer måste göra mer och att alla länder måste ta ansvar för klimatet. Det uppskattar vi.

Då tycker jag du ska ringa till din partikollega och statsminister Ulf Kristersson. Och tala allvar med honom, om att hans regering håller på att rasera den ambitiösa klimatpolitik Sverige haft.

  • Fråga honom om hans inställning. Ska inte Sverige, som har höga utsläpp per person, fortsätta mot netto noll utsläpp? 
  • Fråga honom om klimatmålet 2045 och klimatlagen. Klimatlagen lägger ett ansvar på våra regeringar att föra en politik som utgår från klimatmålen.
  • Fråga honom om lägre bränsleskatter och minimerad reduktionsplikt. Minskar det utsläppen?
  • Fråga honom om höjd milersättning för dem som åker bil till jobbet och gör skatteavdrag.
  • Fråga om beslutet att skrota det reformerade jobbreseavdraget, som skulle gynnat även cykel och kollektivt resande.
  • Fråga om den hastigt avskaffade bonusen för elbilsköpare, när regeringen tydligt säger att elektrifiering av transporter är lösningen.

Min slutsats Jessica, är att du behövs lika mycket hemma i Sverige, som i Europa-parlamentet. För här har vi en moderatledd regering som abdikerat från klimatansvar. Kanske du kan plantera en seriös klimatpolitik hos Ulf och övriga statsråd?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa