Vad skall Kristdemokraternas lokalpolitiker säga?

Sara Skyttedal och Ebba Busch under ett besök på SSAB i Oxelösund för några år sedan. Nyligen petades Skyttedal som toppnamn på KD:s lista till EU-valet.

Sara Skyttedal och Ebba Busch under ett besök på SSAB i Oxelösund för några år sedan. Nyligen petades Skyttedal som toppnamn på KD:s lista till EU-valet.

Foto: Peter Alexis

Insändare2024-01-26 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jo, Olof Jonmyren det skall jag berätta för dig. Vi är glada över att tillhöra ett parti som, när ett problem uppstår tar itu med det. Sara Skyttedal har varit en mycket skicklig företrädare för KD men på sista tiden har hon gjort några bedömningar, som inte är förenliga med KD:s värderingar, som har gjort att hennes förtroendekapital är förbrukat för att representera KD som toppkandidat i EU-valet.

Att byta parti är inget ovanligt. Jag har själv gjort det. Att ändra åsikt, tycka annorlunda eller att inte acceptera ”allt” är inte konstigt. Det kallas utveckling och den sker kontinuerligt. Jag kan nämna flera toppolitiker som har bytt parti. Tänk Solveig Tärnström, Gudrun Schyman, Marit Paulsen, Sten Andersson, Claes Borgström, Ylva Johansson, Björn von der Esch, Carl Tham, Anders Wijkman, Per Garthon… Listan är lång.

Vi har i färskt minne förre centerpartisten Staffan Danielsson som bytte till KD efter att ha innehaft flertalet höga poster i Centerpartiet i cirka 50 år. Här kan man fråga sig vems värderingar som har ändrats, Staffan Danielssons eller Centerpartiets? Var det kaos i Centern för detta? Eller var det en dålig såpa? Eller när PM Nilsson snabbt fick lämna posten som partisekreterare hos Moderaterna. Var det mer eller mindre kaos? Dålig såpa?

 Att vi nu får ytterligare ett starkt tillskott i KD är mycket glädjande. Alice Teodorescu-Måwe har i många år varit en skicklig politisk debattör, tillika jurist. Alice kommer att tillföra EU-debatten många intressanta sessioner.

Olof Jonmyren bör hålla sig till sakfakta och inte dra spekulativa slutsatser.