Vänsterpartiet aldrig varit ”demokratins bästa vän”

Nej, Daniel Lundgren i Oxelösund, Vänsterpartiet har aldrig varit ”demokratins bästa vän”, skriver Dan Glimne, författare och speluppfinnare. Bild från Vänsterpartiets första majtåg i Stockholm 2022.

Nej, Daniel Lundgren i Oxelösund, Vänsterpartiet har aldrig varit ”demokratins bästa vän”, skriver Dan Glimne, författare och speluppfinnare. Bild från Vänsterpartiets första majtåg i Stockholm 2022.

Foto: Sören Andersson/TT

Insändare2022-12-10 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på tal beträffande Daniel Lundgrens insändare 221206.

Nej, Daniel Lundgren i Oxelösund, Vänsterpartiet har aldrig varit ”demokratins bästa vän”. Och inte heller har V någonsin ”gjort upp med sitt förflutna”, på långa vägar.

Fortfarande är partiledaren C H Hermanssons gränslösa lovprisning av massmördaren Josef Stalin, den 9 mars 1953 i Stockholm, det absoluta lågvattenmärket genom tiderna bland svenska riksdagspartier. En annan massmördare, Lenin, syns ännu i V:s förstamajtåg; och vi har inte glömt VPK/V:s många devota hyllningstelegram till styrena i diktaturer som Östtyskland, Sovjetunionen, Kuba och Nordkorea.

Lundgren är dessutom tyst om t.ex. VPK/V:s hantering av frihetsrörelsen Solidaritet i Polen. Vad gjorde hans parti då, 1980 när arbetarna reste sig upp mot förtryckarregimen? Jo, VPK/V:s ungdomsorganisation vägrade stödja Solidaritet, utan fortsatte vara lierat med det brutala polska kommunistpartiet – V:s ”broderförbund”.

Lika tyst är Lundgren om V:s pågående stöd till kommuniststyret i Venezuela, ett land präglat av undernäring, våldsbrottslighet, en kollapsad sjukvård och avsaknad av fria val. När EU i januari 2021 skulle anta en resolution om att fördöma situationen i Venezuela, vad gjorde V:s europaparlamentariker Malin Björk då? Röstade emot! Och vad hände sedan i våras, när Ryssland brutalt anföll grannlandet Ukraina? Vänsterpartiets ryggmärgsreflex var att vägra skicka några som helst av de vapen som Ukraina så desperat behöver för att försvara sig i sin frihetskamp.

Och märkligt nog hör man aldrig talas om någon V-studiedelegation till Prag för att besöka Kommunistmuseet i den staden. Jag har själv varit där, och bland mycket annat sett de tortyrverktyg och avrättningsredskap som det V-stödda kommuniststyret i Tjeckoslovakien använde för att eliminera människor med åsikter som avvek från statens. Ett besök rekommenderas starkt, för att få en skrämmande glimt av hur det hade kunnat sett ut även i Sverige om VPK/V på ena eller andra sättet gripit makten.