Vi kommer inte undan krogdunket

En närboende till en av Nyköpings krogar tycker att det är för hög ljudnivå. Arkivbild

En närboende till en av Nyköpings krogar tycker att det är för hög ljudnivå. Arkivbild

Foto: Hagen, Fredrik

Insändare2023-10-31 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

SN:s Krogkommission noterade lördagen den 30 september att musiken inne i Nyköping Brewing är i högsta laget. Men restaurangen är välbesökt så alla gäster kanske inte håller med Krogkommissionen om det – och var och en väljer ju själv om han vill vistas i lokalen. 

Nu serveras maten inte bara inomhus utan också ute på gården. Även där sitter högtalare med ljudet ständigt påslaget och gästerna har förstås fritt val att slå sig ner eller att avstå, men den friheten har inte vi som är grannar med krogen.

Många har sina balkonger vända mot krogen och ljudet ligger på från öppningsdags 12:00 alternativt 16:30 ända till stängning 23:00 eller 24:00 beroende på veckodag. Ett lågfrekvent dunkljud når balkongerna. Volymen är visserligen inte särskilt hög, men i längden är ljudet gravt irriterande. Vi kan inte fly, ljudet tränger in och det nöter på oss grannar. 

Tänk en vacker sommardag utan en sekunds ljudavbrott från 12:00 till 24:00! Inne i våra hem! Vi har nu successivt börjat avstå från att vistas på våra balkonger. En hel del äldre bor i området och för dem är balkongerna kanske den viktigaste möjligheten att uppleva våren, sommaren och hösten. Det är inte för mycket sagt att vår livskvalitet har försämrats av ljudet från krogen.

Finns regleringar för hur man får utnyttja vårt gemensamma akustiska utrymme i ett bostadsområde? Är det fritt för alla att ta för sig eller erfordras tillstånd från kommun, polis eller annan myndighet? Gäller i så fall olika regler för företagare och privata personer?