Vi lär oss mer och mer vad läsarna gillar

Kristina Levin är chefredaktör på Södermanlands Nyheter.

Kristina Levin är chefredaktör på Södermanlands Nyheter.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2023-10-13 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändaren "Öppet brev till chefredaktören".

Hej Ulf och tack för ditt öppna brev. Först vill jag tacka dig och din fru för att ni prenumererar på Södermanlands Nyheter. Det är tack vare dig, och alla andra prenumeranter, som vi kan fortsätta att vara ett nav i det demokratiska och hållbara samhället.

Nej, vi vill inte locka över våra prenumeranter till att läsa oss digitalt för att övervaka er. Däremot så möjliggör den digitala läsningen att vi kan mäta vad våra prenumeranter gör. Vi kan exempelvis se vilka artiklar de läser och det här mäter alla tidningar. På det sättet lär vi oss vad våra läsare tycker om, vad de inte tycker om och kan anpassa innehållet, journalistiken och hur vi publicerar den, efter det.

Att det är tufft att driva lokaltidning har varken jag eller mina företrädare hymlat med. Vi har under många år kämpat med färre papperstidningsläsare, men får också fler digitala läsare. Men att jag vill att alla reportrar jobbar från allmänna redaktionen i Nyköping är ingen besparingsåtgärd. Det handlar i stället om att vi på redaktionen ska kunna jobba på bästa och effektivast sätt – allt för att kunna ge er så mycket lokal journalistik som möjligt. Som det är nu har jag exempelvis två reportrar, i Trosa och Gnesta, som jobbar ensamma med allt vad det innebär av ensamarbetet och sårbarhet i bevakningen. Och jag är helt övertygad om att vi faktiskt kan bevaka de här kommunerna bättre när vi har en bra arbetsmiljö och jobbar strukturerat tillsammans. 

När det gäller sportbevakningen så är det en omfördelning av resurserna. Vi bevakar kultur och nöje för lite. Då väljer jag att dra ner lite på sportbevakningen och lägga den tiden på framför allt nöjeslivet i Nyköping. Och det är en direkt slutsats jag dragit av hur våra digitala läsare tar del av vår journalistik.