Viktigt med feriearbete i Nyköping

"Styret valde, tidigare i år, att skjuta upp – inte ställa in – beslutet om extra medel för feriepraktik" skriver en av insändarskribenterna Johan Wachtmeister (M).

"Styret valde, tidigare i år, att skjuta upp – inte ställa in – beslutet om extra medel för feriepraktik" skriver en av insändarskribenterna Johan Wachtmeister (M).

Foto: Johannes Tångeberg

Insändare2023-04-02 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Torbjörn Olsson, (C) insändare angående feriepraktik.

Kommunens feriepraktik är, mycket riktigt, en viktig verksamhet dels för ungdomar att prova på att arbeta, passa tider, ha matlåda med sig och utföra arbetsuppgifter och dessutom tjäna egna pengar. För ungdomar som lever i socioekonomiskt utsatta områden som saknar egna kontakter med arbetsgivare, blir feriepraktiken ännu ett verktyg för att motverka segregation.

Det nya styret i Nyköping med S och M i ledningen, har ett tydligt fokus på stärkt arbetsmarknad, förbättrad integration och en mer hållbar kompetensförsörjning. Kommunen verkar för att nämnda fokusområden ska få rätt möjligheter att utvecklas. Samtidigt vill undertecknad göra läsaren påmind om att skattemedel ska fördelas med varsamhet. Det ska finnas mål med investeringar av skattebetalarnas pengar. Feriepraktik är inte undantaget detta. 

Styret valde, tidigare i år, att skjuta upp – inte ställa in – beslutet om extra medel för feriepraktik. Till nämndsammanträdet onsdagen den 29 mars har styrande majoritet tagit fram ett nytt förslag om extra medel till feriepraktik med en större tydlighet om vikten av handledarstöd till feriepraktikanterna, så att ungdomarna möts av bästa tänkbara start i sina arbetsliv. Dessutom väljer styret att förtydliga att extra medel till feriepraktiken dessutom är ett arbete för att motverka segregation.