Vill ta krafttag för att rädda Gnestas sjöar

Miljöpartiet vill prioritera insatser för att skydda ekosystemen i Gnestas sjöar och vattendrag, bland annat Frösjön.

Miljöpartiet vill prioritera insatser för att skydda ekosystemen i Gnestas sjöar och vattendrag, bland annat Frösjön.

Foto: Henrik Norling

Insändare2022-08-15 07:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändaren ”Se till att göra Frösjön badbar igen, politiker” i SN 8 augusti.

Tack för att ni driver på för ett bättre vatten i Gnesta! Vi i Miljöpartiet Gnesta håller helt med om att Gnestas sjöar och vattendrag försummats under många år och att vi nu behöver ta krafttag för att förändra det. Vi vill skydda ekosystemen i Frösjön-Sigtunaån-Sillen genom att prioritera insatser för att utreda, skydda och återställa dem.

För att stoppa utsläppen i Sigtunaån behövs på kort sikt att vi undviker nödutsläpp, vilket kräver att kommunen tar in extern kompetens och antagligen en tillfällig nödlösning. På längre sikt vill vi investera i en ny lösning för avloppet, där vi i första hand vill att kommunen ansluter till Himmerfjärdsverket och med det får både bra kompetens och långsiktiga tekniska lösningar.

Gnesta kommun har under de senaste åren inte varit med i de undersökningar och projekt för ekosystemen i Sillen som genomförts, något som borde ha varit självklart. Både Frösjön och Sillen behöver stora insatser, där samarbete med kringliggande kommuner och resurser för undersökningar och lösningar krävs. Varför det inte går att bada vid Frösjö strand är fortfarande oklart men det är uppenbart att vi behöver gå till botten med problemet.

Ekosystemen i våra sjöar och åar är komplexa, och det finns därför heller inte några enkla lösningar. Ett första steg är att kommunen axlar ansvaret för vårt vatten och avsätter resurser för att förbättra det. Det kommer vara ett av de allra första stegen vi i Miljöpartiet tar om vi är med och styr Gnesta under nästa mandatperiod.