Förhastat beslut om ån kan bli en dyr nota

Nyköpingsåns framtid är minst sagt atkuell just nu. "Det vore ytterst oansvarigt att fatta beslut i en så viktig fråga på undermåliga underlag" skriver insändarskribenten.

Nyköpingsåns framtid är minst sagt atkuell just nu. "Det vore ytterst oansvarigt att fatta beslut i en så viktig fråga på undermåliga underlag" skriver insändarskribenten.

Foto: Magnus Grimstedt

Nyköping2023-11-12 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Stora värden står på spel när kommunfullmäktige ska besluta om den framtida utformningen av Nyköpingsån på tisdag. Förslaget handlar om att vår stadsmiljö ska få möjligheter till bra fiske, fantastiska forspaddlingsförutsättningar och miljövärden där ån är en del av stadsmiljön.

Men ån är också del av ett komplext vattensystem och förändringar i dragning och nivåer i stadskärnan får effekter i ett stort upptagningsområde uppströms. Miljövärden i beten, våtmarker och strandängar riskeras. Den lokala livsmedelsproduktionen påverkas i stor utsträckning av hur flöden och vattennivå i ån samt Långhalsen och Yngaren ser ut.

Ändrade vattennivåer kan också ge effekter på vårt kommunala dricksvatten och enskilda brunnar, vilket kan komma att medföra oanade konsekvenser för både privatpersoner med egen brunn och skattebetalare.

Vatten är kort sagt en av framtidens ödesfrågor. Men trots alla dessa aspekter, utöver de som finns i stadsmiljön, har varken en miljöutredning eller konsekvensanalys gjorts. Det finns inga betryggande underlag som visar att extremväder och klimatförändringar har beaktats. Markägare och företagare som kommer att påverkas har fått liten möjlighet att komma till tals.

Det vore ytterst oansvarigt att fatta beslut i en så viktig fråga på undermåliga underlag. Därför bör kommunfullmäktige avvakta beslut om Nyköpingsåns framtida utformning tills en grundlig analys finns på bordet.