Amloh får ett eldprov i riksdagen – också

Sofia Amloh lär få det hett om öronen också i riksdagen.

Sofia Amloh går från ett turbulent uppdrag i kommunen till en riksdag i en mycket turbulent tid.

Sofia Amloh går från ett turbulent uppdrag i kommunen till en riksdag i en mycket turbulent tid.

Foto: Marcus Langbrandt

Ledare2021-09-08 15:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Sofia Amloh (S), Nyköping, tar riksdagsplatsen efter Inge Ståhlgren (S), Oxelösund, som lämnade sina lämnade uppdrag i helgen efter en incident där han kört bil med alkohol i kroppen.  

Det är länge sedan Socialdemokraterna hade en riksdagsledamot från Nyköping, närmare bestämt Elisebeht Markström, som kom in som ersättare för Maj-Lis Lööw 1995 och lämnade riksdagen efter valet 2010. Nu blir det Sofia Amloh, i varje fall under ett riksdagsår. Vad som händer bortom det avgörs i valet nästa höst. 

Sofia Amloh har varit ordförande för vård- och omsorgsnämnden i Nyköping sedan 2018. Mellan tummen och pekfingret är det också den nämnd och den Nyköpingspolitiker som fått mest skäll på insändarplats i SN under samma tid. Införandet av en avgift inom hemtjänsten för besök där mottagaren inte är hemma, en stor omorganisation och uppsägningar av personal inom omsorgen, där facket nu vill föra centrala förhandlingar, hela pandemiproblematiken samt det uppmärksammade avtalet med Mathem om hemtjänsthjälp att handla mat, är de främsta exemplen. Förändringar är ibland omstridda, men en politiker har att ta till synes svåra beslut – om han eller hon tycker att det är rätt väg att gå – även om det blir ett himla liv.

Hon har i detta haft sitt verkliga elddop som politiker och makthavare. I jämförelse kan riksdagsarbetet visa sig betydligt mindre personfokuserat, men det är i en tid där Socialdemokraterna och Miljöpartiets tid som regering kan få ett snabbt och abrupt slut. Det är inte bara höstbudgeten, utan även statsminister Stefan Löfvens avgång, som blir parlamentariska eldprov. 

Det blir inte ur askan i elden för Sofia Amloh, men hett nog om öronen ändå. Händelserika månader väntar. Det kan mycket väl leda till att vi får en enpartiregering efter Löfven fram till nästa val.