Bjud in fler tyskar på gästabud

Antalet utländska turister behöver öka i Sörmland. Börja med tyskarna. Ett extra blodigt lockbete skulle kunna förstärka vår gästfrihet.

Vårt Sörmland är ”stort” i Tyskland och borde kunna bli större. Kan gästbudet bidra till fler besökare?

Vårt Sörmland är ”stort” i Tyskland och borde kunna bli större. Kan gästbudet bidra till fler besökare?

Foto: Jens Alvin

Ledare2024-08-08 07:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Turistande svenskar hittar till Sörmland, men de utländska gästerna behöver bli fler. För tillväxtens skull, för Sommarsörmlands skull – och för att det här är ett strålande landskap som fler borde få uppleva.

Till skillnad från många andra delar av Sverige minskade inte den inhemska turismen i Sörmland under 2023, den ökade. Däremot minskade antalet utländska gästnätter på hotell, stugbyar och vandrarhem. Detta trots att euron ger ett utmärkt kostnadsläge i mötet med svenska kronan. De svenska gästnätterna är i klar sörmländsk majoritet, men de utländska borde rimligen ha god möjlighet att öka.

Under 2023 stod tyska besökare för över 40 000 gästnätter i Sörmland 2023, amerikanerna var näst flest med ungefär 15 000. Vårt Sörmland är ”stort” i Tyskland och borde kunna bli större. Till nytta för många.

Turismen i Sörmland sysselsätter drygt 3 300 personer, i större och mindre verksamheter. Den ger liv, ekonomi och rörelse i hela länet. Var tredje utländsk turist som söker sig till hit är från Tyskland. Det finns all anledning skapa utrymme för fler. Odla idéer, pröva nytt.

Vi har sedan 20 år de återkommande inspelningarna av den romantiska och tyskspråkiga filmserien Inga Lindström, som skildrar och bjuder på attraktiva miljöer i vårt närområde. Med allt från Trosa stad och Stendörren till Folkungavallen och Södertuna gård. Många sörmlänningar har varit statister i dessa produktioner. Filmerna säljer in Sörmland och den näraliggande östkusten hos en tysktalande publik. Detta borde gå att bygga vidare på. Kombinerat med exempelvis fina mat- och naturupplevelser?

undefined
Inga Lindström-filmerna har i flera decennier varit del av Sörmlandsbilden gentemot en tysk publik.

Här är en idé som tål att prövas: 

För en tid sedan skrev SN om hur sommarens gästabudsföreställningar i Nyköpingshus hade gått. Det var en habil sommar, varken mer eller mindre, förklarade Teater Sörmlands Jerk Ohlson Westin. Nu pågår diskussioner om föreställningarnas framtid och form. Gästabudet är en Nyköpingstradition som tål att upprätthållas, men återkommande förnyas och publikunderlaget breddas.

Finns det efter pandemin ett ouppmärksammat utrymme för fler samarbeten med tyska aktörer? Pröva tanken på några specialföreställningar av gästabudet på tyska. Som del i ett sörmländskt besökspaket? Tillsammans med mer historia om hur tyska borgare har präglat handelsstaden Nyköping – på Hansans tid, på 1500-tal och stormaktstid?

undefined
Turismen i Sörmland har ökat efter pandemin, men det finns mer tillväxt att hämta.

Gästabudet är ju något speciellt i sig: medeltidsmakt, kungahus, uppror, fest och ond bråd död – det är en historisk Game of Thrones, en brutal berättelse om en makaber middagsbjudning som bär mer än historiekunskap för just svenskar. 

Det är bara en del i det som fler har att upptäcka med vårt Sörmland. Upplevelse-marknaden för utländska Sörmlandsbesökare är långt ifrån mättad.