Bråda dagar bidrar till Nävekvarns bästa

Det vässade serviceutbudet i Nävekvarn är värt sitt pris.

Jill, Liz och Jonna Brådhe driver på utvecklingen i Nävekvarn med livsmedelsbutik, kafé och bageri.

Jill, Liz och Jonna Brådhe driver på utvecklingen i Nävekvarn med livsmedelsbutik, kafé och bageri.

Foto: Rocco Gustafsson

Ledare2023-02-14 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

I höstas inför valet hade den lokala utvecklingsföreningen FUNQ sin traditionella politikerdebatt. Det är ett utmärkt tillfälle att lufta politikernas intresse och förslag för landsbygd och mindre tätort, en politik på kommunal nivå. Av politikersvaren att döma är det inte något parti längre som säger att det här med service på landsbygden och mindre tätorter enbart är en fråga för marknaden och det som dör det dör. Politiken vill vara med och vända trender, även om partierna inte är överens om hur och med vad. 

Det är också så att all politikervilja i världen inte räcker till - om det saknas kreativa människor och modiga entreprenörer. All utveckling bygger på sådana individuella krafter. Den eller de som ser möjligheterna att få något att lyfta eller växa. Ibland på ett nytt sätt, ibland med samverkan, ibland på ett mer effektivt sätt. Det är därför alldeles utmärkt att livsmedelsbutiken i Nävekvarn – Systrarna Brådhes Livs och Deli – nu lyfts fram av Hela Sverige Ska Leva Sörmland för Årets serviceinsats. För det är välförtjänt. 

Att bruksorten vid Bråviken snabbt kunde få tillbaka den livsmedelsservice som försvann med Coop, betyder väldigt mycket lokalt. Det var många krafter inblandade för att hitta en bra lösning – från fastighetsägare och entreprenörer till politiker och sakkunniga tjänstemän. Det gick att hitta något riktigt bra. Coop stängde hösten 2020 – och på våren 2021 öppnade den nya verksamheten sina dörrar. Mellanrummet blev ändå kort, inklusive en omfattande renovering. Kom ihåg att detta var mitt under pandemitiden, med restriktioner och allt. 

undefined
All utveckling bygger på modiga, individuella krafter. Den eller de som ser möjligheterna att få något att lyfta eller växa, på en plats som Nävekvarn.

Nävekvarn är en historisk bruksort som på somrarna radikalt ökar sin folkmängd – inte minst tack vare många fritidsboenden i närområdet och en vacker kuststräcka. Att driva livsmedelsbutik på sådana platser är en särskild utmaning. Det gäller att finna en kostym som passar för både somrarnas och vintrarnas kundmängd och kundkretsar. Utöver livsmedelshandeln finns nu såväl kafé som bageri i lokalerna. 

Som det står i motiveringen: "Vinnaren av årets servicesatsning i Sörmland 2022 har på ett utmärkt sätt engagerat sig i att utveckla och skapat en samlingspunkt för Nävekvarn och Tunabergshalvön. En lanthandel anpassad till Nävekvarns behov."

Systrarna Jill Brådhe och Jonna Brådhe, och deras mor Liz Brådhe, har med sitt slit gett ny näring till Nävekvarn. Det ökar möjligheterna att driva fram inflyttning, få fler barn i skolan och framöver utveckla serviceutbudet på Tunabergshalvön ytterligare.