Dyrare boende och inget byggande är en riktig pina

Ett av de stora orosmolnen för den nya regeringen finns på bostadssidan.

Går det inte ha att god ekonomi i att driva hyresrätter då lär det bli än mer trögt också på byggsidan. Redan i våras kom signaler som en tydlig minskning för bostadsbyggandet.

Går det inte ha att god ekonomi i att driva hyresrätter då lär det bli än mer trögt också på byggsidan. Redan i våras kom signaler som en tydlig minskning för bostadsbyggandet.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ledare2022-10-25 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Den nya ministern med ansvar för bostadsfrågor och infrastruktur är kristdemokrat och heter Andreas Carlson. Han har att stå i. Några större ambitioner att förändra på bostadsmarknaden verkar inte finnas. Regeringsförklaringen är  

Trots att samtliga regeringspartier nog skulle vara för att införa marknadshyror i nyproduktion så verkar avtalet med Sverigedemokraterna har satt stopp på det området. Eftersom Socialdemokraterna i första hand bejakade hyressättningsreformen som en del av januariavtalet, minns hur Hyresgästföreningen och Vänsterpartiet exploderade av ilska, lär det inte bli nya några initiativ därifrån. Men om Madgalena Andersson (S) håller fast vid januarilinjen, då lär det inte bli svårt att komma överens om detta med den centerledare som tar över efter Annie Lööf (C) i början av nästa år.

När Moderaterna och Kristdemokraterna gjorde gemensam sak med Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna och fällde regeringen Löfven sommaren 2021 med hänvisning till den hyresreformen, punkt 44 i januariavtalet, då försvann frågan från debatten. Det är nog osannolikt att den dyker upp igen under de fyra år som väntar. 

Hyresförhandlingarna för 2023 ser ut att bli kniviga. Skyhög inflation, höga elpriser och stora räntehöjningar är en bitter brygd. I våras sjösattes dock en ny förhandlingsmodell mellan Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen. Förhoppningen är att den ska bidra till att få till ett utfall som båda sidor kan leva med. 

Går det inte ha att god ekonomi i att driva hyresrätter då lär det bli än mer trögt också på byggsidan. Redan i våras kom signaler som en tydlig minskning för bostadsbyggandet. Totalt räknar Boverket i sin prognos för 2023 att 45 000 nybyggnadsprojekt kommer igång jämfört med året 2021 dår det var 71 750. Det påverkar utvecklingen inom byggsektorn och det påverkar jobben. ”En perfekt storm när cementkris, stigande materialpriser, svagare hushållsekonomier och höjda räntor skapar osäkerhet”, sade Byggföretagens vd Catharina Elmsäter Svärd i slutet av sommaren och definierade det som en perfekt storm. 

Det blir till att hålla i hatten för nye infrastruktur- och bostadsministern.

undefined
Det gäller att undvika att statistiken för bostadsbyggandet formas likt en alpin skidbacke.

För den regering som jagar reformutrymme i ett vanskligt konjunkturläge går det inte att blicka bort från bostadspolitiken. Folk behöver ha råd att bo – och marknaden se möjligheter att bygga mer. Det kräver en målmedveten men flexibel regering. Till att börja med vore det på sin plats om de tre regeringspartierna tar tillbaka – och uppdaterar - det investeringsstöd gjorde byggande av hyresrätter på mindre orter som Stavsjö möjligt. Det stödet – och landsbygdshoppet – försvann när Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraternas gemensamma budget vann voteringen i riksdagen förra hösten. Hela landet ska kunna bygga.