EU är det enda som kan rädda världen

Undergången stoppar vi tillsammans – från Oxelösund till EU.

SSAB ser det långsiktiga och kortsiktiga värdet i sänkta utsläpp, tack vare EU. Tack vare den ordning som Sverige aktivt har bidragit till.

SSAB ser det långsiktiga och kortsiktiga värdet i sänkta utsläpp, tack vare EU. Tack vare den ordning som Sverige aktivt har bidragit till.

Foto: Peter Alexis

Ledare2024-04-15 06:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Mänskligheten håller på att gå under, det är ett problem som vi löser bäst tillsammans. SSAB i Oxelösund har en plan för att strukturera om produktionen och drastiskt minska sina koldioxidutsläpp. Det är mycket bra. Men detta har inte skett i ett vakuum. 

Sida vid sida med SSAB står en mängd företag och myndigheter som inser att det inte bara är långsiktigt viktigt och lönsamt att rädda världen, det är dessutom gynnsamt på kort sikt. 

Gynnsamheten har vi den Europeiska unionen att tacka för. EU:s handelssystem har gjort det lönsamt att minska sina utsläpp. Företagen kan sälja de utsläpp de har fått tillstånd för men inte utnyttjat. Utan det systemet hade vi sett många färre satsningar som den hos SSAB. 

Sverige som nation har bidragit till det här systemet. Det som kallas för det svenska förslaget (the Swedish proposal) gör att outnyttjade utsläppsrätter tas bort från marknaden i stället för att läggas på hög och leda till större skadlig klimatpåverkan. 

Vi bör vara stolta över ett system som EU:s när den svenska regeringens klimatpolitik sviker miljömål, ökar beroendet av fossila bränslen och tillåter högre utsläpp. SSAB, tillsammans med liknande företag i Italien, Irland och Litauen, ser det långsiktiga och det kortsiktiga värdet i sänkta utsläpp, tack vare EU. Tack vare den ordning som Sverige aktivt har bidragit till.

“Men vår import då? Kina släpper ju ut massor med koldioxid utanför EU:s gränser.”

Frukta inte! Till 2026 (samtidigt som SSAB Oxelösund ska ha minskat sina utsläpp med 80 procent) kommer det som importeras till EU beskattas utifrån utsläpp. Beskattningen är en effektiv mekanism som inte gynnar utrikes utsläpp. Det görs inte för att straffa dem på andra sidan gränsen. Detgörs för att det ska vara lönsamt att rädda klimatet. 

Ingen enskild industri, inget enskilt land klarar ensamt av de åtgärder som krävs för att stoppa utsläppen och klimatförändringarna. Däremot klarar vi av det tillsammans. Sverige och 26 av våra grannländer har tillsammans byggt en europeisk union som möjliggör de stora lösningarna.

Samarbetet är viktigt att ha i bakhuvudet när de stora problemen känns oöverkomliga. Svensk polis blir starkare av samarbete med Europol. Mänskligheten kan utforska rymden tack vare en rymdbas i Kiruna som gjorts möjlig tillsammans med EU:s rymdmyndighet. Det här är otroliga möjligheter som aldrig funnits i en värld där vi istället slutit oss.  Vi bör vara stolta över att bidra i kampen mot klimatkrisen. Vi gör det från Oxelösund och vi gör det i EU.