SSAB:s styrelse har tagit beslut om att investera 6,2 miljarder kronor i sin anläggning i Oxelösund. Det handlar först och främst om en ljusbågsugn som ska smälta skrot och på sikt järnsvamp från Hybrit.
Enligt Johnny Sjöström, som är divisionschef för Special steels där SSAB i Oxelösund ingår, innebär det att jobben i Oxelösund är säkrade för en överskådlig framtid.
– Det här är den största investering som vi gjort i Oxelösund vad jag vet. 6,2 miljarder talar egentligen för sig självt, jag har aldrig varit med om en så stor investering. För mig innebär det här att SSAB Oxelösund kommer att finnas kvar under en väldigt lång framtid. Man investerar inte såhär mycket pengar för att sedan lägger ner eller flytta produktionen, säger han.
Vad innebär det här beslutet rent konkret?
– Det är nu det händer. I och med styrelsens beslut trycker vi på startknappen. Nu kör vi. Vi hoppas att upphandlingen av ljusbågsugnen kommer att vara klar innan sommaren, men sedan kan det dröja något innan det märks på plats. Det är en stor byggnad som behövs till själva ljusbågsugnen.
Omställningen till ljusbågsugn innebär att koksverk och masugnar ska läggas ner. Något som SSAB menar minskar de svenska koldioxidutsläppen med tre procent. Det förutsatt att ljusbågsugnen drivs helt med fossilfri el. För att det ska bli verklighet behövs dock en ny kraftledning mellan Hedenlunda i Flens kommun och SSAB i Oxelösund. Något tillstånd finns inte och ärendet är överklagat av sakägare och ligger just nu på mark- och miljödomstolens bord. Deras beslut kommer troligtvis att överklagas vidare till överdomstolen.
Varför tar ni det här beslutet innan det finns ett tillstånd för den kraftledning som behövs?
– Vi måste tro på att vi får tillgång till el. Vi tror på vår plan och att det här kommer att kunna genomföras, det är så pass viktigt för SSAB och Sverige.
Tidsplanen är att ljusbågsugnen ska vara klar att användas under fjärde kvartalet 2026.
Oxelösundarna kommer att märka av när bygget startar. Enligt Johnny Sjöström kan det bli uppemot 1 000 olika entreprenörer som arbetar med ombyggnationerna.
– Det är ett stort bygge som kommer att påverka både Oxelösund och Nyköping. Det kommer troligtvis att bli ett uppsving för hotell- och restaurangnäringen i hela regionen och entreprenörer kommer förhoppningsvis att kunna nyanställa. Jag tror att det här kan bli ett uppsving för hela området.