Det är många år sedan jag skrev den första ledaren i SN om hur inflyttning och befolkningstillväxt har en underskattad potential i den mindre byn och de värden som livet där bär på. Alltför ofta har ”by” blivit en omskrivning för det snäva och det inskränkta, ett bytänkande. Men en växande by är en växande gemenskap.
Men byn, precis som det lilla villasamhällets grannskapstänkande, kan erbjuda vettiga uppväxtmiljöer, natur- och vattennära boenden för den som inte vill bo mitt i det urbana. Fördelarna för framtiden har stärkts också av erfarenheterna under pandemin. Plötsligt blev det maximalt förtätade inte lika eftersträvansvärt som tidigare.
Den framtida befolkningstillväxten i östra Sörmland framöver behöver komma till med ett givet fotfäste också utanför huvudorterna, på landsbygden och i mindre tätorter. Vi har sett hur nya hyresbostäder har gett livskraft och en ökad rörlighet på bostadsmarknaden för Stavsjös del. En näraliggande grundtanke finns också i Björksunds planer vid Vålarövägen, inte långt från Svärdsklova och Vålarö, med hyresboenden i flerfamiljshus, par- och radhus. Att bygga nya byar är mer utmanande än att utveckla redan befintliga sådana. Det gäller också att bygga smart, på rätt platser, där det hållbara och landskapsvärdena värnas eller förstärks.
Utrymmet för Nyköping att växa med bostadsområden längs med Östersjökusten är uppmärksammat sedan tidigare. Det finns en god potential i detta. Samtidigt gäller det att hålla fast vid insikten om att närhet till natur och vatten kan exploateras bort om man inte är försiktig och omsorgsfull i svaret på frågan hur något ska göras. Styrkan i det lilla och nära tål att vårdas med omsorg.