Erbjuds du vaccin som Folkhälsomyndigheten rekommenderar, ta det. Det är en enkel och nyttig regel. Även som blivande mor, för att stärka barnets skydd under den första tiden.
I det nationella vaccinationsprogrammet för barn ingår exempelvis mässling, påssjuka, röda hund och kikhosta. Just kikhostan är extra aktuell.
Antalet fall av kikhosta varierar över tid. Den senaste vågen ebbade ut 2020, med 269 fall det året. Flest fall var det 2017 med 805 stycken. Under 2021 och 2020 var det nästan inga fall alls: elva respektive tretton.
För barn under ett år såg det lite annorlunda ut. Toppen var då 2014 med 121 fall i landet. 2020 var antalet nere i 19, följt av endast ett fall 2021 och ett 2022. Nu hotas lugnet.
I november förra året kom varningar från Folkhälsomyndigheten om att antalet fall ökade igen, från låga tal. Den varningen upprepas nu. Ökningen vi ser berör inte bara Sverige, utan hela Europa. Folkhälsomyndigheten skriver följande: ”För de yngsta spädbarnen kan kikhosta vara en allvarlig och ibland livshotande sjukdom. Därför är det viktigt att små barn och gravida vaccinerar sig.”
Barn vaccineras mot kikhosta vid 3, 5 och 12 månaders ålder, därefter vid 5 år och i årskurs 8-9. Att ha ett starkt skydd för små barn är extra viktigt. Den som vill skydda sitt barn mot kikhosta bör börja redan innan barnet är fött. Du som är gravid kan göra skillnad, utan att det kostar dig något. Vaccinationen är kostnadsfri i Region Sörmland.
För att skyddet ska föras över från den gravida ska vaccin mot kikhosta ges i god tid före förlossningen, från graviditetsvecka 16. Då hinner vaccinet ge skydd även om barnet föds för tidigt.
För alla som har tagit sitt vaccin mot kikhosta som ung är det också viktigt att komma ihåg att skyddet börjar avta över tid, cirka fem år efter senaste vaccinationen. För vuxna är det därför rekommenderat att skyddet mot kikhosta fylls på när man behöver ta nytt vaccin mot stelkramp eller difteri. Håll koll på vad du behöver.
Vacciner är en tungt vägande faktor i mänsklighetens hälsoutveckling under mer än 200 år. Detta var varit så pass effektivt att en del sjukdomar har försvunnit eller glömts bort. När Kungliga Vetenskapsakademien gav ut en skrift om vaccinationer 2021, Vetenskapen säger, lyftes begreppet vaccintvekan. Detta uppstår där människor som en följd av effektiva vacciner, kombinerat med rädsla för de biverkningar som ibland finns, har glömt bort hur svår själva sjukdomen är.
Ett slags framstegens förbannelse.