Hemtjänsten i Nyköping har oschyssta villkor

Så här förstörs företagsklimat – och hemtjänsten i Nyköping.

Kommunens ersättning ska inte göra skillnad på resurserna till äldres behov beroende på vilken hemtjänst som gör jobbet.  Ändå gör Nyköping det.

Kommunens ersättning ska inte göra skillnad på resurserna till äldres behov beroende på vilken hemtjänst som gör jobbet. Ändå gör Nyköping det.

Foto: Fredrik Sandberg / TT

Ledare2024-01-09 05:00
Detta är en ledare. SN:s ledarsida delar Centerpartiets värderingar.

Varför är Moderaterna i Nyköping okej med att hemtjänstföretagen straffas i jämförelse med kommunens verksamhet? Varför är Moderaterna och Socialdemokraterna i Nyköping okej med att den som får sin hemtjänst från en välfärdsföretagare ses som ett sparobjekt, till skillnad från den som anlitar den kommunala? Värdet på sådan stöd och hjälp ska inte bero på vilka som hjälper.

Så bistert är det. Det budskap som Vårdföretagarna lyfter i sin alldeles färska debattartikel går inte att ducka för. Valfriheten är en viktig del av den moderna välfärden. Att kunna välja – och kunna välja bort – vem som ger hjälp och stöd är en rättighet att vårda och värna, eftersom det ger fler chans att bli nöjda. Kommandot håll tyst och ta det du får, det är politik är i otakt med tiden.

Vems farmor är det som ska få hemtjänstbesök där kommunen lite hipp som happ ändrar i förutsättningarna för att få betalt? Det är inte schysst mot den som får hjälp, inte heller mot personalen eller de företag som utför tjänsterna.

Grundproblemet är solklart: Nyköpings kommun har en egen hemtjänst som går med stora underskott – år efter år. Det budgeteras med en för låg ersättning och den kommunala verksamheten tillåts att gå med årliga förluster motsvarande cirka 25-35 miljoner, varje år. Samtidigt får de privata utförarna ingen kompensation för att de kommunala tjänsterna på så vis har mer betalt för samma uppdrag. Vårdföretagarna efterlyser även en tydlig förutsägbarhet i hur och när förändringar av ersättningssystemen görs. 

Här finns en uppenbar brist på dialog mellan kommunen och hemtjänstföretagen. Hur kan det bli så? Valfriheten har trots allt varit ett faktum i 15 års tid.

Hemtjänstföretagen gör stor nytta för sina kunder, men också som konkurrenter till det kommunalt drivna. Kommunens ersättning ska inte göra skillnad på resurserna till äldres behov beroende på vilken hemtjänst som gör jobbet. Genom att inte behandla alla utförare lika sviker de ansvariga politikerna alla de äldre i Nyköpings kommun som väljer något annat än den kommunala hemtjänsten.

Självklart har läget inte uppstått över en natt. Det är år av underskott och problembyggande i detta, och därmed fler politiska styren än det som nu är. Men i och med att Vårdföretagarna skarpt höjer rösten är det tydligt att kommunledningen är ointresserad av att rätta till det orättvisa. Vad hände med löftena om bättre företagsklimat?

Moderaterna är med och styr Nyköping för första gången sedan 2010. Har partiet inget intresse av att hemtjänstens företag och de personer som anlitar dessa får en schysst behandling? Socialdemokraterna har suttit vid makten sedan 2010, är det här läget vad S vill ha: orättvisa och osäkra förutsättningar för välfärdsföretagen? 

För oppositionen är det öppet mål, om den förmår att höja rösten.